Miért fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás?

A folyadékpótlás fontosságáról nem lehet eleget beszélni - az emberek nagy részének ugyanis még mindig nem természetes, hogy annyit igyon egy nap, amennyi a szervezetének szükséges. Pedig az emberi test mintegy 60-65%-a vízből áll, amelyből a napi tevékenységeink során folyamatosan veszítünk, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a pótlására.

 

 

 

Mennyi vizet veszítünk egy nap?

Ez a kérdés természetesen a tudósokat is foglalkoztatta, így elvégeztek egy érdekes kísérletet, ami meglepő eredménnyel zárult. Ennek során egy átlagos testalkatú férfit leültettek egy szobában, ahol pont optimális volt a hőmérséklet és a páratartalom, az illetőnek melege sem volt, és nem is fázott.

Nem volt más dolga, mint egy helyben ülni, nem mozgott, nem beszélt. A kísérlet eredménye megállapította, hogy ebben az inaktív állapotban is kb. 500 ml víz távozott a bőrén keresztül. A kilégzés következtében pedig további 350 ml vizet engedett ki. Ne feledjük, hogy emberünk még csak meg sem szólalt. A további vizsgálatok során az is kiderült, hogy a széklettel együtt is minimum 150 ml víz távozott.

Mindezt összesítve látható, hogy eddig 1 liter vízveszteségről beszélünk, úgy, hogy a kísérlet alanya semmilyen tevékenységet nem végzett, sőt nem is beszélt. Azt már korábban megállapították, hogy a szervezet legalapvetőbb anyagcsere-folyamataihoz is körülbelül 1 liter vízre van szükség, így jön ki az, hogy egy átlagos testalkatú felnőtt ember naponta legalább 2 liter vizet veszít, amit feltétlenül pótolni kell.

 

 

Kinek mennyi vizet kellene fogyasztania?

Ha szeretnéd megállapítani a napi folyadékszükségletedet, akkor 10 kg testúlyonként 3 dl mennyiséggel számolj. Tehát ha 50 kg vagy, akkor ez 1,5 liter, ha viszont 100 kg, akkor 3 liter. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a minimum értékek, tehát ennél többet inni szabad, kevesebbet nem. Egyes kutatások pedig 10 kg-onként 4,5 dl-rel számolnak, tehát még a fenti mennyiségeknél is jóval többet kellene fogyasztani. Ellenkező esetben a szervezet nem tud megszabadulni a felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól, ami a felgyorsult öregedés egyik meghatározó oka.

Persze a vízfogyasztás önmagában még nem elegendő az egészség megőrzéséhez, de ha mellette ügyelsz a megfelelő táplálkozásra, az elegendő mozgásra, akkor máris sokat tettél a testi és lelki egyensúlyodért. Ha pedig időnként elhatalmasodik rajtad a stressz, nem tudsz éjjel nyugodtan pihenni, esetleg ízületi fájdalmakkal vagy refluxszal küzdesz, akkor próbáld ki a Myrobalan természetes, gyógynövényekből készült étrend-kiegészítőit.

A készítmény alkalmazása mellett pedig ne felejts el sokat inni, hogy minden nap meglegyen a testsúlyod szerint szükséges minimális mennyiség. Bár nagyon vonzóak a mindenféle cukros, színes, szénsavas üdítők, azonban ha lehet, ne ezekből fedezd a folyadékigényedet, hanem szavazz inkább a tiszta, frissítő vízre, esetleg egy natúr gyógyteára.