Biztos, hogy mindent meg kell mosni, mielőtt felhasználjuk?

Tegye fel a kezét az, akinek az az első lépése a főzés előtt, hogy minden hozzávalót alaposan megtisztít! Na ugye? Pedig nem biztos, hogy minden esetben ez a legjobb döntés, hiszen előfordulhat, hogy vannak olyan hozzávalók, amiknél ez akár káros is lehet.

 

 

No. 1: a hús

Ugye, hogy te is azonnal megmosod a húst, mielőtt nekikezdesz a szeletelésnek? Hiszen nem tudhatjuk, hogy a hentes milyen késsel vágta, esetleg a vásárlás előtt végigment-e rajta valami szárnyas apróság, vagy épp a húsban milyen bacik rejtőznek. Mindenki igyekszik az egészsége érdekében minden káros dolgot kiküszöbölni, de sokszor ezzel tesszük ki magunkat a nagyobb veszélynek. Azt is megmondjuk, miért.

A mosás következtében a fent felsorolt anyagok mind a mosogatóba kerülnek, így könnyen landolhatnak a tányérokon, evőeszközökön, poharakon, ami aztán könnyen bejuthat a szervezetünkbe. Ezt csak úgy küszöbölhetjük ki, hogy minden alkalom után teljesen fertőtlenítjük a mosogatót és környékét. Őszintén, ki az, aki ezt megcsinálja?

A vírusok és a baktériumok úgy 50-60 fok felett pusztulnak, így a hőkezelés, azaz a sütés-főzés tökéletesen semlegesíti őket. Éppen ezért jogosan bízhatunk abban, hogy ennek során nem kell attól tartani, hogy életképes vírust vagy baktériumot viszünk be a szervezetünkbe.

Ellenben ha ezek a mosás során a mosogatóra vagy a csaptelepre kerülnek, akkor könnyen elszaporodnak, és akkor többféle problémánk is lehet a későbbiekben. Hiszen ott akár 12 óráig is életképesek maradhatnak, ami valljuk be, túl hosszú idő ahhoz, hogy ne nyúljunk hozzájuk. Ugye, hogy nem olyan jó buli?

 

No. 2: zöldség és gyümölcs

Ellentétben a húsokkal, itt szinte kötelező a mosás, hiszen egészen más a helyzet. A gyümölcsök és zöldségek védelme érdekében a termelők különféle vegyszerekkel permetezik a terményüket, hiszen ki örülne annak, ha a kártékony bogarak, kukacok megdézsmálnák azt, amiből élnek. Mi sem szeretjük a kukacos cseresznyét, nem?

Mivel ezek a szerek a megvásárlás után is rajta maradnak a zöldségeken és gyümölcsökön, így mindenképp fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan megtisztítsuk őket.

Az almát pedig hiába pucoljuk meg, érdemes előtte megmosni, mivel a rajta lévő szerek a kezünkre kerülnek, majd ahogy pucoljuk, azt átvisszük az alma húsára. Egy alapos mosás, és már nem is kell tartani a vegyszerektől.

Persze korántsem kell kétségbe esni, mivel a bioélelmiszereket nem permetezik mesterséges adalékokkal, így bár azokkal is körültekintőnek kell lenni, de közel sem annyira, mint a hagyományos darabokkal. Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerbiztonságiak ellenőrzik az értékeket, így biztonságosan vásárolhatunk bárhol.

Ahogy látható, minden élelmiszernél ismerni kell a speciális tulajdonságokat, és könnyen eldönthető, hogy megmossuk-e vagy sem a fogyasztás előtt!