Cigarettacsempészet vasúton és közúton

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai vasúti röntgennel és tételes vizsgálattal több mint 15 ezer doboz csempészett cigarettára bukkantak. A kirakodásra készülők közül néhányan rémülten menekültek a közeli erdőbe.

 

 

 

A NAV pénzügyőrei egy Ukrajna felől belépő tehervonatot ellenőriztek vasúti röntgenkészülék segítségével. A szerelvény átvilágítása után a röntgenképeken furcsa jeleket észleltek, ezért négy, vasércet szállító vagont tételesen is megvizsgáltak. A gyanús vasércrakományok vizsgálatnak megkezdésekor az egyik vagonból négyen-öten, vélhetően a kirakodásra készülők közül, kiugrottak és az erdőbe szaladtak. A vagonokban az ömlesztett áru alatt fekete műanyagzsákok lapultak, amik több mint 9 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát rejtettek.

Ugyanazon a napon egy Ukrajnából érkező kamiont is ellenőriztek Záhonynál a pénzügyőrök. A NAV munkatársai az átvizsgáláskor a rakomány tetején lévő fekete csomagokat gyanúsnak találták. Mint kiderült 6 ezer doboz adózatlan cigarettát rejtett el bennük a sofőr.

A pénzügyőrök az összesen mintegy 21 millió forint értékű adózatlan füstölnivalót lefoglalták és mindkét esetben költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.