Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

A szerológiai COVID-19 teszt mellett már a PCR tesztes COVID-19 szűrés is elérhető az Affidea Váci Greens Egészségközpontban, ezek az üzleti- és magánutazók, valamint munkavállalók számára is szükségesek lehetnek.

 

 

Mint ismeretes, a fertőzések száma mind Európában, mind pedig Magyarországon emelkedésnek indult az elmúlt napokban. Ezért egyre nagyobb szükség lesz a fertőzést kimutató tesztekre. Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Váci Greens Egészségközpont orvos-igazgatója alábbiakban foglalja össze, hogy mit kell tudni az egyes tesztekről és melyik típus kinek ajánlott, illetve az utazóknak melyiket kell elvégeztetni.

Mi a különbség a COVID-19 fertőzések kapcsán végzett PCR és a szerológiai gyorstesztek között?

A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható. Az egyik módszer a komplexebb PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga (RNS) az orr- és/vagy garatváladékból. A másik, egyszerűbb módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekezőmolekulák, antitestek mutathatók ki a vérből: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG. A legbiztosabb diagnózist a két teszt kombinálásával állíthatjuk fel.

Kinek ajánlott a PCR Covid-19 teszt?

Bizonyos államok negatív PCR-tesztet kérnek az országba való belépéshez. Ha valaki külföldre készül, érdemes időben tájékozódnia az adott ország előírásairól és még itthon gondoskodnia a tesztek elvégzéséről. Hazánkban a kormány a járványveszélyt folyamatosan figyelemmel követi és az adatok alapján zöld, sárga és piros zónákra osztja a külföldi országokat, régiókat. A sárga és piros zónából hazaérkező utazók a határon azonnal hatósági karanténba kerülnek, függetlenül attól, hogy vannak-e koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik. Ez a hatósági karantén feloldható két negatív PCR-teszt bemutatásával. Fontos tudni, hogy a hatósági karantén kiváltásához kizárólag a PCR-típusú tesztek negatív eredményeit fogadják el. Ezen kívül mivel Magyarországon is egyre több helyen felbukkant ismét a vírus, a munkáltatók is előírhatják a PCR-tesztelést, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés lehetőségét. Különösen igaz ez az ügyfélszolgálatokon dolgozókra, a külföldről hazaérkezőkre és mindazokra, akik munkakörük révén sok személlyel kerülnek kapcsolatba. Azoknak is ajánlott a PCR-teszt, akik esetleg nagyobb családi eseményen, rendezvényen vettek részt, vagy folyamatosan sok ember között tartózkodnak. Bizonyos egészségügyi beavatkozások előtt (műtétek, tüdővizsgálatok) is kötelező a PCR-teszt, erről minden esetben az orvos tájékoztatja a pácienseket.

Kinek ajánlott a szerológiai Covid-19 tesztet?

A szerológiai gyorstesztekkel kiegészíthető és pontosítható a PCR-teszt eredménye: így például egy PCR pozitív lelet esetén kiderül, hogy a beteg a fertőzés korai vagy késői fázisában tart-e. Ha valaki arra gyanakodik, hogy korábban már áteshetett a koronavírus fertőzésen, akkor a szerológiai gyorsteszt megmutatja, hogy vannak-e antitestek a páciens vérében, amely igazolhatja a korábban lezajlott betegséget. Legbiztosabb diagnózis azonban minden esetben a két teszt kombinációjával érhető el.

Hogyan lehet bejelentkezni covid-tesztre?

Telefonon keresztül lehet időpontot egyeztetni, illetve megadni, hogy kinek milyen tesztre van szüksége. Az elkészült leletek, eredmények e-mailben, jelszóval védett pdf formátumban kerülnek kiküldésre, igény szerint akár angol nyelven is, ez megkönnyíti az utazással kapcsolatos ügyintézést. A szerológiai tesztek 24 órán belül, míg a PCR-tesztek a labor kapacitásának függvényében, de 24-48 órán belül elkészülnek.

Ki kérhet tesztelést?

PCR-tesztet bárki kérhet, beleértve a gyermekeket is, aki nem mutat koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, orrfolyás stb.) és nincs igazolt betegség vagy igazolt beteggel történt szoros kapcsolat miatt hatósági karanténban. A sárga és piros zónából hazaérkező tünetmentes utazóknak először az ügyfélkapun vagy meghatalmazotton keresztül a kormányhivataltól kell engedélyt kérnie a karantén egyszeri elhagyásához PCR-teszt céljából. A PCR-mintavétel előtt 8 órával nem szabad enni, folyadékot fogyasztani, dohányozni, fogat mosni, vagy szájöblítést végezni. Szerológiai, vénás vérvétellel járó gyorsteszt esetén ezek nem szükségesek. Ellenanyagszűrést kisgyermekek esetében nem végez az Affidea, 16 és 18 év közötti fiataloknál pedig szülői meghatalmazás szükséges. A tesztre minden esetben maszkban, kísérő nélkül kell érkezni a megadott időpont előtt 15 perccel, a gyermekeket természetesen a szülő kísérheti. – emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya.