Megújul az egykori művelődési otthon Nyíregyházán

A „Fenntartható turizmusfejlesztés - a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által” című projekt keretében folyamatban van az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújítása, amely a tervek szerint jövő évtől „Szindbád” néven kapcsolódik be Nyíregyháza kulturális negyedének pezsgő mindennapjaiba.

 

 

Az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújítási munkálatai 2019. november 21-én kezdődtek el, amely - a tervek szerint – jövő évtől Szindbád néven kapcsolódik be Nyíregyháza kulturális negyedének pezsgő mindennapjaiba.

projekt teljes költségvetése, azaz a támogatási összeg 755,647 millió Ft, mely vissza nem térítendő támogatás. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A TOP-6.1.4-16-NY1-2017-00005 “Fenntartható turizmusfejlesztés - a Helyőrségi Művelődési Otthon revitalizációja által” című projekt közbeszerzési eljárása 2019. július 10-én indult. A kivitelezői szerződés 2019 novemberében került aláírásra. A kivitelezés tervezett befejezése 2020 év vége.

A projekt célja egy olyan, az országban egyedülálló turisztikai attrakció létrehozása, mely újabb vonzerőt jelent a térségbe látogató turisták számára. Az épületben színháztörténeti múzeum kerül kialakításra 3D-s mozival, amely az egyes színháztörténeti korszakokat élményszerűen mutatja be. A tárlatot különböző installációk, tárgyi relikviák, video-térképek egészítik ki, többnyelvű audionarrációval. Megelevenednek a különböző korok jelmezei, amelyeket a modern technika segítségével magukra is ölthetnek a látogatók.

Az épület komplexitására jellemző, hogy két-háromszereplős előadásoknak helyt adó pódiumszínpad is épül az új intézményben, továbbá az épületbe költözik a Móricz Zsigmond Színház jegyirodája is. A Szindbádban kialakításra kerül egy bisztró és kávézó is, így a kulturális atmoszféra közel kerülhet a napi rutinhoz és a könnyed délutáni, esti kikapcsolódáshoz is. A Szindbád, Nyíregyháza kulturális negyedének részeként az aktív közösségi élet színtere lesz, nap mint nap felidézve Krúdy Gyula szellemiséget.