Motorral működtetett membránszivattyúk

A membrános szivattyúkon belül meg lehet különböztetni pneumatikus (levegőműködtetésű) membránszivattyúkat és motorral működtetett membrános adagolószivattyúkat. Ebben a cikkben a motorral működtetett membrános szivattyúkról lesz szó.

 

 

Egymembrános és dupla membránszivattyúk

A motorral működtetett membrános szivattyúkat tovább lehet bontani két kisebb kategóriára: az egymembrános és a dupla membrános szivattyútípusokra. Az egymembrános szivattyú legnagyobb különbsége a dupla membránossal szemben az, hogy a munkamembrán működtetése mechanikusan történik, és ez a bizonyos munkamembrán közvetlenül találkozik az adagolandó közeggel.

A fentiekkel ellentétben a dupla membránszivattyúk esetében a készülékbe be van építve egy köztes membrán, aminek köszönhetően nagyobb a biztonság, és a munkamembrán kevésbé van kitéve a vegyi anyagoknak. A működésének elve viszonylag egyszerűen leírható: a munkamembrán átviszi a hidromechanikus löketmozgást a köztes membránra.

A motorral működtetett membránszivattyúk alkalmazásának területei és előnyei

Ezeket a szivattyúkat leginkább akkor érdemes használni, ha a szállítandó anyagok agresszívek, abrazívek, gyúlékonyak, viszkózusak, esetleg mérgezőek. Az eszköz előnye, hogy magas adagolási pontossággal rendelkezik, a membrán élettartama viszonylag hosszú, lehetőség van lineáris szabályozásra, gazdaságosan lehet működtetni, nem szivárog, egyszerűen kezelhető és kicsi a súlya.

Amennyiben vásárláson gondolkozik, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie a Monojetnél kapható szivattyúk között.

 

Hajtás, szabályozás, lökethossz-szabályozás, egyedi kivitelek

A löketmechanizmushoz kapcsolt meghajtóegységek egy olyan robosztus alumíniumházban találhatóak, amely még a legkeményebb alkalmazási feltételek között is megállja a helyét, az anyag vastagsága és a megfelelő felületkezelés következtében védve van a vegyi anyagok támadásával szemben. A szállítási teljesítményt lehet szabályozni, de állandó is lehet. Az analóg vagy digitális bemeneti szignál befolyásolja az automatikus szállítási teljesítmény szabályozást. Frekvenciaátalakítóval ellátott háromfázisú motorral lehet változtatni a frekvenciát, helyzetszabályozóval ellátott szervomotorokkal pedig a lökethosszon lehet változtatni.

Egyedi igényekhez egyedi megoldások

Motorral működtetett membránszivattyúk esetében lehetőség van a szivattyútest átmérőjét egyedi igények szerint kialakítani, illetve szükség szerint akár fűthető is lehet. Amennyiben a tulajdonos szeretné maximális biztonságban használni a szivattyúját, akkor lehetőség van membránszakadás-jelző beépítésére is.