Munkavégzés kezdődik a Sóstói-erdőben

Fakitermelés kezdődik a Sóstói-erdőben, augusztus utolsó hetében. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete két helyen, az ún. hármas-dombi nyiladék mellett, és a nyugati tömbben végez beavatkozást, összesen 3,5 hektáron. A munka során az idős, elakácosodott, száradó tölgyeseket termelik ki, majd várhatóan már ősszel, de legkésőbb tavasszal az erdőfelújítást is elvégzik a szakemberek.

 

 

 

A cél a természetvédelmi és parkerdei funkció fenntartása, ezért őshonos kísérőfákkal elegyített tölgyes lesz majd a területen.

A beavatkozást nem lehetett tovább halasztani, mert idős, biológiailag és gazdaságilag is túltartott erdőrészekről van szó. Az erdészet természetvédelmi okokból időzítette erre az időpontra a munkát. A fészkelő madarak utódnevelése ugyanis befejeződött, már a vonulásra készülnek. Ugyanakkor a denevérek telelése még nem kezdődött el, tehát egy odvas fa kivágásánál kicsi az esély arra, hogy a benne élő gerinces állatok megsérüljenek.

Az erdészet a szükséges engedélyek birtokában kezdi el a fakitermelést, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival és nyíregyházi civil természetvédőkkel is egyeztettek annak szükségességéről.

A kitermelt faanyag nagyobb része tűzifaként hasznosul: a szociális tűzifaprogramon keresztül jut el a rászorulókhoz, de lehetőségük lesz a városlakóknak arra is, hogy vásároljanak belőle. A keletkező ipari fát elsősorban belföldi fafeldolgozók veszik meg.

A Nyíregyházi Erdészet azt kéri az erdőjáróktól, hogy a munkavégzés idején körültekintően közlekedjenek a Sóstói-erdőben, és az ideiglenesen lezárt utakat, erdőrészeket ne látogassák.