Nyíregyházára is közlekednek az új IC+ kocsik

Zalaegerszeg és Szombathely után már a Kelet-Magyarország megyeszékhelyeit érintő, Nyíregyházára közlekedő kör InterCity járatokon is találkozhatnak utasaink az új IC+ kocsikkal. Első alkalommal két – összesen pedig 20 – új IC+ kocsi közlekedik majd a szabolcsi megyeszékhelyet érintve.

 

 

 

A MÁV kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű IC+ kocsik gyártását célzó programját, amely a járműállomány fiatalítását, minőségi cseréjét szolgálja a távolsági és nemzetközi forgalomban.

A kocsik a sikeres álló- és emelt sebességű futópróba, valamint az utasok nélküli próbaüzem után kapják meg a hatósági engedélyt, és állhatnak forgalomba. A hetven darabos széria 12 kocsija a Zalaegerszeget, Szombathelyt és Veszprémet Budapesttel összekötő Göcsej és Bakony InterCity vonatokban közlekedik, nyáron a Balaton északi és déli partján az Aranypart/Ezüstpart expresszvonatokon és a Kék Hullám gyorsvonatokon is megtalálhatóak atz IC+ kocsik.

Augusztus 13-tól a Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza között közlekedő, valamint a Záhonyig járó Bereg és Rétköz InterCity-kben találkozhatunk IC+ kocsikkal. Az IC-járatok Nyíregyházáig Zugló, Kőbánya-Kispest, Ferihegy, Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló és Debrecen állomásokon állnak meg. A záhonyi InterCity-kre Nyíregyháza és Záhony között csak Kisvárdán lehet fel és leszállni.

IC+ beltérA mai napon a Tokaj és Nyíregyháza között közlekedő új IC+ kocsiban tartottak sajtótájékoztatót, ahol Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta: „Egy modern városnak, amely az utóbbi években látványosan fejlődött, olyan kiszolgáló infrastruktúrára is szüksége van, amely az ide látogatókat is megelégedettséggel tölti el. Egyik ilyen fontos infrastruktúra a közlekedési infrastruktúra, ezen belül is a vonatközlekedés. A most bemutatott vagonok méltán mutatják országunk, és városunk fejlődésének helyes irányát is!”

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „A modern, minden igényt kielégítő IC+ kocsik beállítása a Budapest-Nyíregyháza vonalon jelzi, hogy a kormány és a MÁV számára kiemelkedően fontos Kelet-Magyarország fejlesztése. Térségünk számára pedig üzenetértékű, hogy Nyíregyháza és környéke európai módon, kényelmesen és gyorsan elérhető lesz vonaton. Ez a turizmus fellendülését is elősegítheti Tokaj és Nyíregyháza térségében.”

Dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Az I. osztályú kocsik gyártása és a vezérlőkocsi (amelyből a szerelvény mozdonnyal ellentétes végéről lehet vezetni a vonatot) tervezése is már megkezdődött. Prémium és I. osztályú szakasszal, büfével ellátott kocsik fogják a térséget szolgálni. A másodosztályú többcélú teres kocsikból összesen 20 közlekedik majd a területen. Az elsőosztályú kocsik várhatóan 2021-ben állnak forgalomba.”

 

MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG