5G - Akcióban a Zöld Akciócsoport

Városunk lakói közül jópáran hallottak már a nyíregyházi Zöld Akciócsoportról, amely már több száz tagot számlál nyilvános FaceBook oldalán és folyamatos akcióikkal pótolni kívánja a helyi – nemlétező / vagy hatástalan - környezetvédelmi apparátusokat.

 

 

A Zöld Akciócsoport Nyíregyháza környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos aktualitásaira szeretné irányítani a lakosság figyelmét. A csoport érdekérvényesítő, szemléletformáló munkát végez, melynek hosszú távú célja a város zöldkörnyezetéről és életteréről szóló döntéshozatali folyamatokban való részvétel kiépítése, a helyi természeti értékek megóvása és a környezet védelme, egy ÉLHETŐBB VÁROS reményében.

Jelenleg nagy csatát vívnak – a lakosság nagy részének véleményét képviselve - a Sóstófürdőre tervezett fejlesztések miatt, ahol is szeretnék megóvni a Svájci Lak, Sóstó Strandfürdő és az újépítésű Hunguest Hotel által körül zárt zöld ligetest, ahová egy közel 800 m2-es alapterületű szökőkút kerülne a városatyák és beruházók tervei szerint.

A csoport felvette a kesztyűt az 5G régióba történő betelepítése ellen is – csatlakozva az országos „STOP 5G” mozgalomhoz. Az országos mozgalom a 09.26-10.10. kéthetes periódusban kampányol az 5G ellen. Az, hogy a helyi „zöldek” is ellenzik ennek a technológiának a betelepítését, az alábbi érvekkel támasztják alá:
204 ország tudósai, orvosai, környezetvédelmi szervezetei által végzett tanulmányokra építve az 5G technológia igazoltan számos veszélyt rejt magában, mind emberre, mind az állat- és növényvilágra. „Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás (RF) sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G, 3G és 4G hálózatok mellett. Az RF sugárzás bizonyítottan káros az emberek és a környezet számára. Az 5G bevetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amelyet a nemzetközi törvény bűncselekményként tart számon. ….” Pusztán anyagi érdekek miatt etikátlan és bűncselekmény veszélyeztetni a város és a régió lakosságát, természeti értékeit!

Ha a távközlési ipar 5G-s tervei beteljesülnek, nem lesz olyan ember, állat, madár, rovar vagy növény a Földön, amely elkerülhetné a nap 24 órájában, az év 365 napjában történő RF sugárzást, amely a mai sugárzási szintek több tízszeresét vagy százszorosát éri majd el, és a bolygón ez elől sehová sem lehet majd menekülni. Ezen 5G-s tervek rendkívül komoly, visszafordíthatatlan hatásokkal fenyegetik az emberiséget, illetve a Föld ökoszisztémáiban is maradandó károkat okoznak. ….

A „helyi zöldek” felszólítják a város önkormányzatát, és illetékes szerveit, hogy még időben előzzék meg az 5G rendszer régiónkba történő - ellenőrizetlen és előzetes vizsgálatok nélküli-  bevezetését! Kérik, hogy városatyáink azonnali hatállyal közgyűlésen tárgyalják meg a kérdést és felelős, jól átgondolt határozatot hozzanak! A Zöld Akciócsoport tagjai megfelelő lépésnek az ötlet és kivitelezés teljes és hosszútávú elvetését tartják.

Ennek érdekében aláírásgyűjtést szerveztek még kora tavasszal, amit a járványügyi intézkedések hátráltattak. Ennek ellenére online és papíralapú íveken is gyűjtötték a hasonlóan gondolkodó civilek aláírásait, amit a szeptember 26-i országos kampány apropójából hivatalosan továbbítanak a helyi városvezetésnek.

Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben mindenki érdekeit és egészségét szem előtt tartó döntések születnek. De ehhez a remény kevés. Cselekedni is kell. Akcióra fel!