Látogatási tilalom a koronavírus miatt

A koronavírus járvány miatt létrehozott nyíregyházi operatív munkacsoport továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását. Dr. Kovács Ferenc polgármester - egyeztetve az operatív munkacsoporttal és a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatójával - az alábbi tájékoztatást adja:

 

 

Az önkormányzat, mint fenntartó az általa fenntartott intézmények, kiemelten a bentlakásos idősotthonok vonatkozásában az állam mellett felelősséget vállal a védekezés megszervezésében és a járványügyi szabályok betartásában.

A járványügyi helyzetet értékelve, a megelőző járványügyi szabályok fokozott érvényesítése és az idősotthonainkban élő ellátottak további védelme érdekében 2020. augusztus 28-tól visszavonásig látogatási és intézmény-elhagyási tilalom lép életbe a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai és Rozsnyai utcai, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyein.

A látogatási tilalom alatt az ellátottak számára a hozzátartozók az intézmény által meghatározott időszakban (kedd délelőtt 8:00-12:00 és csütörtök délután 13:00-16:00 óra között) adhatják át az intézmény munkatársainak a családtagnak szánt élelmiszereket és egyéb személyes tárgyakat tartalmazó csomagokat, melyeket a megfelelő higiénés eljárásokat követően adnak át a bentlakó részére.

A kapcsolattartás egyéb formáit a korábban már bevált módon biztosítja az intézmény: telefonon, face-time (videótelefonon) hívással vagy Skype videóhívással.

Kivételként, az intézményvezető megítélése szerint igen súlyos állapotú ellátott esetén egy fő nagykorú személy az intézmény által meghatározott rend szerint látogathatja a szépkorú ellátottat. Ebben a kivételes esetben a személyes kapcsolattartásnál fontos, hogy maradéktalanul betartsák azokat az intézkedéseket, amelyek a fertőződés veszélyét a lehető leghatékonyabban csökkentik. Kizárólag egészséges személy (köhögés- és lázmentes, fertőző betegségben nem szenvedő) látogathat súlyos állapotú ellátottat. A látogató minden esetben köteles a szájat, és az orrot eltakaró maszkot viselni, számára szappanos fertőtlenítőszeres kézmosási és/vagy vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert az intézmény biztosít. A szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat minden esetben be kell tartani, a látogatás rendjét az intézmény határozza meg.

A polgármester és az intézményvezető kéri az ellátottak és hozzátartozóik türelmét és megértését.