Nyíregyházán is fejlesztő játékokat oszt szét a Kárpátok Alapítvány

Amikor a gyerekek játszanak, közben tanulnak is. Olyan életre szóló készségeket sajátítanak el, mint például az együttműködés, a kommunikáció és a problémamegoldás, melyekre a legelmaradottabb térségekben élő gyerekeknek nagy szükségük van. A Kárpátok Alapítvány a LEGO Csoport támogatásával megvalósuló, „Mindenünk a játék” programja során 504 mélyszegénységben élő óvodás és kisiskolás kap lehetőséget a játékon keresztül történő tanuláshoz. A gyerekek olyan fejlesztést segítő foglalkozásokon vesznek részt, ahol képességeik, készségeik javulnak, és végül ajándékba megkapják és hazavihetik - talán az első - játék szettjüket.

 

 

Számos kutatás támasztja alá, hogy a játékon keresztül történő tanulás elengedhetetlen a gyermekek pszichológiai, érzelmi és kognitív egészségéhez és fejlődéséhez. A játék fokozza az együttműködő készségüket, az egymás segítését és a közös alkotás örömét, ami a későbbiekben segíti őket a beilleszkedésben, az akadályok, és egyben hátrányaik  sikeres leküzdésében, ezért jó alap a jövőjük építéséhez. Különösen nagy szükségük lehet ezekre a képességekre azoknak a gyerekeknek, akik már születésüktől fogva hátrányos helyzetből indulnak, akik mélyszegénységben élnek. A járvány különösen hátrányosan érintette ezeket a gyerekeket, családokat.                      

A Kárpátok Alapítvány a játékgyártó cég támogatásának köszönhetően most őket támogatja. A „Mindenünk a játék” program keretében több mint 500 Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régióban élő hátrányos helyzetű gyermek fejlődési lemaradását, készségeinek felzárkóztatását kezdik el. Az alapítvány 12 térségi civil partnerszervezettel működik együtt, akik 15 településen bonyolítják le a helyi foglalkozásokat Nyíregyházától Egerig, Tomortól Nagyecsedig.  

„Alapítványunk missziója a mélyszegénységben élő gyerekek és családok támogatása, felzárkóztatása. Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek megtanulnak játszani, közösségben, kortársaikkal lehetnek, ez a leghasznosabb közeg számukra a világ megismerésére, a kommunikáció és szocializáció kiteljesedésére. Ezeknek a gyerekeknek sok esetben nincsenek is más játékaik. Reméljük, hogy a közös játék segít a hosszú, tavasz óta tartó sokszor egyhangú, néha szorongásokkal teli időszak után kicsit feltöltődni, és ez által az iskolai, óvodai év is szorongásmentesebben indulhat – mondta Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány vezetője.

A résztvevők végül ajándékba megkapják a LEGO készleteket. Hazavihetik, így otthon, testvéreikkel, szüleikkel is gyakorolhatják a megtanult feladatokat, a közös játék élményében lehet részük olyan családoknak, ahol erre eddig kevés lehetőség adódott.

A Kárpátok Alapítvány megalakulása óta elkötelezett támogatója a mélyszegénységben élő közösségek, családok, gyermekek életminőségét javító programoknak. Hosszú évek óta szoros partnerségben áll és segíti azokat a civil szervezeteket, amelyek ugyanezekért a célokért küzdenek. Évente 40 millió forint támogatást oszt szét 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen, településrészen élő gyermek korai képességgondozását célzó projektre. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben.