A vendégség illemtana, avagy hogyan viselkedj gondos házigazdaként

A közös családi vagy baráti összejöveteleknek van egy különleges varázsa, főleg, ha nem egy vendéglátó- vagy szórakozóhelyen gyűltök össze, hanem valamelyikőtök otthonában. Házigazdának lenni egy vendégségben nyilvánvalóan nagyobb feladat, mint meghívottnak, de ha a résztvevők szemmel láthatólag jól érzik magukat nálad, az minden fáradtságot megér. De mire ügyelj, ha azt szeretnéd, hogy a te összejöveteled is jól sikerüljön?

 

 

Az előkészületek

Időben szóltál a meghívottaknak, akik ennek köszönhetően szabaddá is tudták tenni magukat, így már megvan a pontos létszám. Nagyszerű! Elkezdhetsz gondolkozni az ételeken és italokon. Ha csak egy laza beszélgetős estét szervezel, akkor elég lehet pár különböző fajta rágcsálnivaló, valamint néhány szendvics. Ellenben ha konkrétan ebéd vagy vacsora szerepelt a meghívásban, akkor illik valamilyen tartalmasabb főétellel fogadni a látogatókat.

Kertes házban nyáron nagyszerű ötlet a grillezés vagy a bográcsozás, de vegyes sültes tálakkal vagy egy nagy adag egytálétellel télen is jóllakathatod a vendégsereget. Bár a legtöbb vendég illendőségből visz valami apróságot a házigazdának, ha viszont az a terved, hogy a főételt te vállalod, viszont a vendégek hozzanak desszertnek süteményt, akkor ezt add világosan a tudtukra, nehogy félreértés legyen.

Emellett gondoskodj többféle alkoholos és alkoholmentes italról is.

A szükséges felszerelés

Egy laza, kerti grillpartin vagy nyársaláson belefér a műanyag tányér és a kézzel evés, viszont egy komolyabb hangulatú vendégségnél illik szépen terített asztalhoz leültetni a látogatókat. Ügyelj arra, hogy a teríték lehetőleg egységes legyen, beleértve a poharakat és evőeszközöket is.

Jó házigazdaként neked kell kínálgatnod a meghívottakat, ezért a felszolgáláshoz egészen biztosan szükséged lesz pár rozsdamentes tálcára, amelyet beszerezhetsz a Gasztronagyker webáruházból. Az kisebb tálcákon elférnek a poharak és az aprósütemények, a nagyobbakon pedig akár ízletes hidegtálakat is felkínálhatsz.

 

A gondoskodó vendéglátó

Amikor megérkeznek a meghívottak, mindig az ajtóban fogadd őket, és rögtön mutasd meg nekik, hol tudják levenni a kabátot, cipőt. Ha olyanok is érkeznek, akik még nem jártak nálad, akkor vezesd körbe őket a lakásban.

Miután mindenkit hellyel kínáltál, szolgálj fel némi italt. Étkezés előtt jöhetnek a röviditalok, sofőröknek és gyerekeknek pedig üdítő. Ha nagyon illedelmes akarsz lenni, mondhatsz egy rövid pohárköszöntőt is.

Az ebéd vagy a vacsora elfogyasztása közben igyekezz teljesíteni a vendégek kéréseit, ha például valakinek több sóra vagy plusz szalvétára van szüksége.

Evés után pedig jöhetnek a desszertek, egyéb italok, és persze valami jó programra is szükség van, hogy a vendégeid ne unatkozzanak. Felejtsd el a tv-t és a számítógépet, helyette ott a társasjáték, a kártya vagy a közös beszélgetés!