Ma van a Tisztes Munka Világnapja

Politikától mentes, szakmai egyeztetéseken és szociális párbeszéden alapuló új társadalmi megállapodást követel a Tisztes Munka Világnapján a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ ebből az alkalomból is felhívja a kormány figyelmét: a járvány miatt százezreknek nemhogy tisztes, de semmiféle munkája és megélhetési forrása sincs. Márpedig most különösen fontos, hogy senki ne maradjon jövedelem nélkül - szögezi le közleményében a szövetség. A MASZSZ felkéri a hazai szakszervezeteket, hogy együtt követeljenek tisztes megélhetést biztosító jövedelmet és munkafeltételeket.

 

 

Nem először hiányolja a Magyar Szakszervezeti Szövetség a szociális párbeszédet, ám a MASZSZ szerint soha nem volt annyira szükség politikától mentes szakmai egyeztetésekre, mint most, amikor a járvány második hullámában is országszerte naponta ezrek veszíthetik el a munkájukat – szögezte le Kordás László. A szövetség elnöke a Tisztes Munka Világnapja alkalmából is emlékeztet: ma a legfontosabb a munkaviszony megőrzése mellett a tisztes feltételek, köztük a nyugodt megélhetést biztosító bérek megteremtése. Senki nem maradhat jövedelem nélkül – szögezi le az elnök.

A MASZSZ azonban közleményében is felhívja a figyelmet: a szakszervezetek nem olyan párbeszédet szorgalmaznak, amelyet a kormány politikai célokra, s az érdekvédelmi szervezetek és az egyes szakmák megosztására használhat– utalt Kordás az orvosok béremelése körül zajló polémiára, s arra, amire a döntéshozók a MOK-al való párbeszédet használják. Egészen nyilvánvaló, hogy ez a fajta szakmai megosztottság, ami a béremelési bejelentés részleteit megismerve villámgyorsan kialakult az egészségügyben, gyengíti az eredményt.

Kordás László megerősíti a mintegy 60 millió munkavállalót képviselő Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) napokban írt megállapítását: a kormánynak – mint minden más ország kormányának is – most a tisztességes munka megteremtése, a munkavállalók megbecsülése és a nehéz helyzetbe kerültek megsegítése lenne a legfontosabb feladata. A megállapítással a szakszervezetek egyetértenek, ezért a szövetség a Tisztes Munka Világnapját is felhasználja arra, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a szakmai egyeztetés, valamint a szociális párbeszéd fontosságára. A gazdaság talpra állításához, az emberek megélhetésének a biztosításához új, érdemi egyeztetésen alapuló társadalmi szerződésre van szükség.

A szövetség ezen a napon emlékeztet a közelgő bértárgyalásokra is, amelyek során a szakszervezetek a tisztességesen elvégzett munkáért tisztességes béremelést akarnak kiharcolni.  A Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is szorgalmazza a munkanélküli támogatási időszak hosszának és a mértékének a növelését.

A MASZSZ elnöke felhívja a szakszervezetek figyelmét: ne engedjenek a kormány jól hangzó szírén szólamokba bújtatott megosztási kísérleteinek. A szövetség szolidáris a velük együtt nehéz helyzetben dolgozó érdekvédőkkel, és azt javasolja, hogy együtt követeljenek tisztes megélhetést biztosító jövedelmeket és munkafeltételeket.