Megérkeztek a szenzoros lázmérők Nyíregyházára

Átvették a nyíregyházi óvodák az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által biztosított érintésmenetes, szenzoros lázmérőket. Nyíregyházán mind a 35 önkormányzati fenntartású óvoda a járványügyi intézkedések betartása mellett rendben üzemel, eddig nem került sor rendkívüli intézkedésekre, nem volt szükség rendkívüli szünet elrendelésére koronavírus fertőzés miatt.

 

 

Nyíregyháza óvodái felkészültek annak a járványügyi megelőző intézkedésnek a végrehajtására, amely szerint október 1-jétől az oktatási-nevelési intézményekben kötelező az érkező gyermekek és a foglalkoztatottak testhőmérsékletének mérése. Reggel a szülő az óvodákban csak a testhőmérséklet mérő pontig kísérheti maszkban a gyermeket. Az eljárásrend szerint 37,8 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletű gyermek nem tartózkodhat az intézményben. Amennyiben a méréskor ettől magasabb testhőmérsékletet észlelnek, a gyermeket 15 percre el kell különíteni, majd visszamérni a lázát és ha ezután sem csökken a testhőmérséklet, a gyermeknek el kell hagynia az intézményt. Ha megengedettnél magasabb testhőt napközben mérik, a gyermeket elkülönítik és a szülőt, gondviselőt azonnal értesítik. Az intézkedés országos bevezetése egy újabb eszköz ahhoz, hogy csak valóban egészséges gyermekeket vigyenek a szülők az óvodákba és tünetmentes munkavállalók dolgozzanak az intézményekben.

Ehhez az intézkedéshez kapcsolódóan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által biztosított érintésmenetes, szenzoros lázmérők időben megérkeztek az óvodákba. A 35 önkormányzati fenntartású óvoda a mai napon 108 db lázmérőt kapott.

Az óvodáink rendelkeznek érintésmentes kézi lázmérőkkel, de a most átvett ezközökkel együtt – az óvoda adottságaitól függően - többkapus beléptetést tudunk biztosítani, továbbá így akár a legtöbb óvodai csoport számára biztosított lehet külön lázmérő, és a használat során meghibásodott eszközök pótlása is megoldható.

A feladat nem újdonság az óvodáink számára, mivel Nyíregyházán már szeptemberben számos óvodában mértek lázat, csakúgy, mint ahogy az országos bevezetés előtt a zsiliprendszerű beléptetést is megoldottuk. A nyíregyházi szülők eddig is együttműködőek voltak, alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, s ezt kérjük tőlük a továbbiakban is.
Vigyázzanak magukra és egymásra, különös tekintettel a legfiatalabbakra és a legidősebbekre.

Dr. Kovács Ferenc polgármester
megbízásából:

Dr. Kása Brigitta
aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője