Megszűnőben az OKJ képzés

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) még 2019. december 31-én szereplő képzéseket az ezekre engedéllyel rendelkező intézmények indíthatják el. A határidő 2020. december 31., a képzésekre beiratkozni is eddig az időpontig lehetséges. 2022 december 31-éig pedig ezeket a most még induló képzéseket is le kell zárni vizsgával. Nehezíti a helyzetet, hogy egyes, például pénzügyi képzések szakmai vizsgái csak adott, központilag meghatározott időpontokban teljesíthetők, amit külön figyelembe kell venni a képzések indításakor és szervezésekor.

 

 

A Szakmajegyzék váltja fel az Országos Képzési Jegyzéket, s az új szakképzési rendszerben a legtöbb szakma iskolai rendszerű képzésben lesz megszerezhető. Ezzel párhuzamosan a tanulmányi idő növekedésével is számolni kell, a képzési idő minimum két év lesz. A most elérhető 759-féle szakma helyett az új képzési rendszerben csak 174 alapszakma közül lehet válogathatni, egyes szakmák pedig szakirányként szerepelnek majd az adott képzésen belül.

Miért érdemes még most belevágni?

Az OKJ képzések során gyorsan haladhat, akár 6-8 hónap alatt is teljesíthet egy tanfolyamot. Az oktatás gyakorlatorientált, így hasznos, valóban alkalmazható tudással gazdagodik. Sok munkakör  OKJ-s, államilag elismert végzettséggel, diploma nélkül is betölthető.

Amennyiben tovább szeretne tanulni, az OKJ-s végzettségért a felvételi pontszámításnál értékes többletpontokat szerezhet. A szakmai végzettséggel akár tanulás mellett is munkát vállalhat, így finanszírozhatja tanulmányait, kiadásait akár egyetemi tanulmányok mellett is. A Perfekt Zrt.-nél számos OKJ képzésre jelentkezhet még, kihasználva az ezzel járó előnyöket.

A munkaerőpiacon továbbra is rendkívül keresettek a megfelelő szakmai tudással és képzettséggel rendelkező szakemberek, főleg a pénzügyi-számviteli, valamint a műszaki és informatikai területeket tekintve.

 

Milyen szakmák esetén érdemes gyorsan lépni?

A pénzügyi területen belül, a könyvelés és adózás területén a mostani színes palettáról két szakma marad meg a Szakmajegyzékben: a vállalkozási ügyviteli ügyintéző és a pénzügyi-számviteli ügyintéző. Ezeket a szakmákat új rendszerben már csak a szakképző iskolákban lehet megszerezni, 2 vagy 5 éves oktatás keretében. A társadalombiztosítási ügyintéző, a bérügyintéző, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és a vállalkozási mérlegképes könyvelő szakmák képzési rendszere is átalakul, így ha ezek a végzettségek szerepelnek tervei között, érdemes a halogatás helyett mielőbb döntenie és jelentkeznie.

Érdemes végigböngésznie a jelenleg még elérhető OKJ képzéseket, hogy ne maradjon le az OKJ rendszerű képzések előnyeiről akkor sem, ha más, nem pénzügyi területet érintő szakmai tervei vannak, hisz a változások nem csak ezt a területet, hanem az összeset érintik.