Négyesikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán családjában

Az oroszlánkölykök, azért is különlegesek, mert a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái. A kis oroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.

 

 

A 2 hím és a 2 nőstény most -hogy 6 hetesek lettek -mutatkoztak be a nagyközönségnek és átestek egy állatorvosi vizsgálaton is ahol a vakcinák beadása mellett testtömegüket is megmérték. A két nőstény állat 5.8kg és 6.1 kg a hím állatok mindkét tagja 7.3 kg volt egyedenként.

Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle így a nemrég született utódok nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak.  A hím apaállat  10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára.

Mivel az oroszlánokra jellemző az ivari dimorfizmus -hiszen a felnőtt hímek 20-30%-al nagyobbak a nőstényeknél s sörényt viselnek- így a most 6 hetes  hím kölykök is pár hónap múlva megkülönböztethetőek lesznek lánytestvéreiktől.

 

Nem véletlen, hogy számtalan irodalmi és művészeti alkotásban látható a faj, hiszen a kifejlett hím oroszlán-Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója-méltóságteljes látványt nyújt.

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon az élőhelyek elvesztése miatt valószínűleg csak a természetvédelmi területeken.

A most született kicsikkel már 14 oroszlán él a Nyíregyházi Állatparkban,  melyekből 6, a ritka fehér színváltozathoz  tartozik.