Országos Könyvtári Napok Nyíregyházán is

Az Országos Könyvtári Napok a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató programsorozata. 2020-ban a 15. alkalommal rendezzük meg október 5 - 11. között.

 

 

A Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! projekt keretében a könyvtárak, valamennyi korosztályra gondolva, eddigi együttműködő partnereik mellé újakat is bevonva tervezték meg a hét mozgalmas és tartalmas napot. Az előkészületek alatt mindenütt figyeltek arra, hogy népszerűsítsék azokat a törekvéseket, amelyeket az elmúlt években sikerült megalapozniuk. Az OKN során bemutatásra kerülnek a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak érdemi támogatást. Szeretnénk minél több olyan személyt elérni és megnyerni, akiknek életébe még nem épült be a rendszeres könyvtárlátogatás.
2019-ben a projekt keretében 1777 település 2101 intézményében 6234 eseményre került sor, amelyen 216 883 érdeklődő vett részt. Ez kitűnően példázza a hazai könyvtári rendszer összehangolt működését a megyei könyvtáraktól kezdve az iskolai, felsőoktatási és országos szakkönyvtárakon át a kistelepülések könyvtári szolgáltatóhelyéig.
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2020-ban 15. alkalommal kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
Az Országos Könyvtári Napok évről évre egyre népszerűbb programsorozat, mely lehetőséget ad arra, hogy felkeltsük a használók érdeklődését a könyvtárak iránt. A 21. századi könyvtár már nem csak hagyományos funkciókat lát el. Nem csupán könyvtár, hanem értékeket közvetít, inspirációt nyújt a kutatáshoz, tanuláshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, és mindezt gazdag élményeket adó módszerekkel valósítja meg.
Célunk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb településein is tisztában legyenek az állampolgárok azzal, hogy a hagyományos lehetőségeken kívül még milyen új szolgáltatástípusokat biztosít számukra a könyvtár.
A rendezvényeken kívül rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással, ingyenes beiratkozással és amnesztiával várjuk az érdeklődőket a hét folyamán.

Programsorozatunkat ezúttal is minden korosztályra gondolva terveztük. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre és a családokra koncentráltunk:

2020. október 5. Ünnepeljünk együtt!
2020. október 6. Történelmi időutazás
2020. október 7. Nagy könyvtári beavatás
2020. október 8. Az én könyvtárosom
2020. október 9. Olvas az ország
2020. október 10. Irány a természet!

Október 11-én Könyves Vasárnap. Ez a két szó mára szinte varázsszavakká vált, olyanokká, amelyek hatására a hét utolsó napján is kinyitnak a könyvtárak, hogy örömteli együttlétek részesei legyenek kicsik és nagyok. A könyvtár rendhagyó programokkal, rendkívüli nyitvatartással, sokféle meglepetéssel vár mindenkit. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások és különféle programok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.
Megyei hatókörű városi könyvtárként a Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén szereplő szabolcs-szatmár-beregi könyvtárak részére is mi pályáztunk. A megyében 13 könyvtár 48 könyvtári rendezvénnyel csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

A megye legkisebb településeit is bevonjuk az országos programokba a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a KSZR normatíva felhasználásával, így közel 80 rendezvény valósul meg a megyében. A klasszikus író-olvasó találkozók mellett az idei év témaköreihez szorosan kapcsolódva szerveztük a programokat.
Néhány név a meghívottak közül:
Harcos Bálint, Holden Rose, Szurovecz Kitti, Dr. Hajdu Zsanett, Bosnyák Viktória, John Cure, Görömbő Kompánia, Ákom-bákom bábszínház, Katica bábszínház.
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár valamennyi fiókkönyvtárával együtt közel 30 rendezvényt szervez a városban.