Szexuális felvilágosítás: mikor és ki beszéljen a gyerekkel?

Nagyon sok szülőben a gyermek egészen kicsi korától ott a félsz, hogy mikor kell majd sort keríteni arra a kínos szexuális felvilágosításra. Jobb minél korábban, vagy hagyható későbbre? És ki tegye meg? Bízzuk az iskolára, vagy van a felvilágosításban a szülőnek is felelőssége? Egyáltalán mit mondjunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

 

 

Mikor világosítsuk fel a gyermeket?
 
Sokan viszonylag hamar, már az óvodában rájönnek, hogy a kisbabákat bizony nem a gólya hozza. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor mégis hogyan születnek a babák, és ezt a kérdést természetesen nekiszegezik a szülőknek is. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a gyermek szintjén megpróbálunk egy olyan magyarázatot adni, amivel a gyermek kíváncsiságát kielégíthetjük.
 
Ezt követően idővel és lépésről lépésre haladva érdemes felvilágosítani a lurkót. A tempót meghatározhatja az is, amilyen gyakran kérdez.
 
Kinek a dolga a szexuális felvilágosítás?
 
Manapság minden általános iskolában van felvilágosító óra, a szülők ezért gondolhatják, hogy otthon már nincs szükség az ilyen jellegű kínos beszélgetésre.
 
Azonban az iskolai felvilágosítással van egy nagy probléma: a felvilágosító órát rendszerint nem olyan személy tartja, aki bizalmi kapcsolatban van a gyerekekkel, és egy idegennel beszélni egy ennyire intim témáról szégyenérzetet válthat ki a gyerekekből. Nem beszélve arról, hogy ebben a feszült légkörben nincs az a bátor diák, aki fel meri tenni a témával kapcsolatos kérdéseit, pedig fontos lenne, hogy választ kapjon rá.
 
Bár nem lehet azt mondani, hogy a felvilágosító órának nincs értelme, mert igenis van, de nem elég erre hagyatkozni. Vagyis a szülőknek is le kell ülni a gyerekkel, és megválaszolni a kérdéseit.

 

 
Miről beszéljünk a felvilágosítás során?
 
Amerikai filmekben jellemző az a vicces jelenet, amikor a szülők a méhek és a bibék kapcsolatáról kezdenek beszélni, és általában ennyivel le is tudják a felvilágosítást. Kezdetnek aranyos ez a fajta megközelítés, de semmi esetre sem elégséges.
 
A szexuális felvilágosításba ugyanis nem csupán az tartozik bele, hogy a szerelmeskedés eredménye egy baba lehet, hanem nagyon fontos kitérni a megfelelő fogamzásgátlásra, a nemi betegségekre, a menstruációra, az önkielégítésre és az eltérő nemi identitásokra is.
 
Bár nem tartozik szorosan a témához, de lehetőleg minél fiatalabb korban érdemes arról is megejteni néhány beszélgetést, hogy milyen érintések megengedhetetlenek egy felnőtt részéről, hiszen a mielőbbi felvilágosítás segíthet elkerülni, hogy a gyermekünk szexuális visszaélés áldozatává váljon.
 
Amennyiben nálatok is aktuális a téma, és szeretnél minél felkészültebb lenni, javasoljuk, hogy keresd fel az Intima.hu oldalát, ahol több, szakértők és orvosok által lektorált hasznos cikk található a témával kapcsolatban!