Unalom: barát vagy ellenség?

Te is használod az oly’ népszerű szófordulatot, hogy “halálra unom magam”? Ha igen, akkor minden bizonnyal tapasztaltad már az unalmat, és ha panaszkodsz rá, akkor valószínűleg nem tartozik a kedvenc időtöltéseid közé. Ismerjük meg közelebbről az unalmat, és tudjuk meg a pozitív és negatív hatásait egyaránt!

 

 

Az unalom

Mi is az az unalom? Főként az a tevékenység, amikor nem csinálunk semmit, pedig képesek lennénk rá. Mivel megszoktuk a hétköznapokban, hogy állandó tevékenységnek, elvárásoknak vagyunk kitéve, így óhatatlanul is ijesztő érzésekkel tölthet el, arról nem is beszélve, hogy haszontalannak, elfecséreltnek érezhetjük az így töltött időt. Ezt pedig senki nem szereti érezni, mivel mindenki hasznos szeretne lenni.

Az unalom, azaz a monotonitástűrés hozzátartozik az élethez, és kitartásra sarkall. Gondolj csak bele, hogy valami végtelenül unalmasat csinálsz az agyad számára. Ilyen lehet mondjuk a futás, az úszás vagy akár a több kilométeren át tartó evezés. Ilyenkor az ember unatkozik, és megpróbálja elfoglalni magát gondolatban, ami általában kreativitásra ösztönzi. Így születnek a nagy gondolatok, tervek, művek. Van, aki énekel, mintegy szórakoztatva magát, vagy esetleg történeteket talál ki, szituációkba helyezi magát.

Tehát az unalomnak nem csak negatív hatásai vannak, hiszen aktivitásra sarkall, és főként a kreativitásunkat kapcsoljuk be általa.

Amikor megöl az unalom

Vannak olyan emberek, akik nem tudnak unatkozni. Akik minden üres percükben elfoglaltságot, tevékenységet keresnek. Általában ez akkor figyelhető meg, ha valaki nem tudott gyermekkorában unatkozni, mert a környezete mindig kitalált valamilyen unaloműző tevékenységet.

Ugyanennyire káros az is, ha valaki nem képes kilépni az unalom bűvköréből. Mert ez az állapot akár káros is lehet az egészségre nézve is. Míg egyeseknél alkotási vágyban, kreativitásban csúcsosodik ki, addig másoknál akár káros szenvedélyek rabjává is teheti az embert. Ital, drog, súlyos dohányzás – mind olyan tevékenység, amit azért végzünk, hogy ne kelljen tenni semmi olyat, amivel kimozdulnánk az unalomból. Ezek az emberek általában rövidebb ideig is élnek, hiszen a sok unatkozás nincs jó hatással az egészségre.

 

 

Merj unatkozni!

Bármennyire is vonz, hogy megfelelj a társadalmi elvárásoknak, ne tedd, igenis élvezd azokat a pillanatokat, amikor unatkozhatsz. Mivel a hétköznapokban szinte minden perced be van osztva, így nem véletlen, hogy estére szinte beesel az ágyba, azaz az agyadnak esélye sincs unatkozni. Tehát ha véletlenül adódik egy kis lehetőség, akkor ne félj kihasználni az időt egy kis unatkozásra!

Ha pedig úgy érzed, hogy nem szeretnél unatkozni, akkor keresd az Agyserkentő.hu termékeit, és garantáltan meglesz a kívánságod!