Penészgomba, a kártékony lakótárs

Dohos, áporodott szag, szürkés fekete foltok a falakon. Ezek a legbiztosabb jelei annak, hogy a penészgomba megtelepedett otthonunkban.

 

 

Gyors, takarékos, hatékony módszer a penész ellen

Vannak módszerek, amelyekkel a penészfoltok ideig-óráig eltüntethetőek. Ilyenek lehetnek a különböző kemikáliák, penészállóként hirdetett festékek. Ezek azonban csupán tüneti kezelést nyújtanak. Ahhoz, hogy hosszú távon is megszabaduljunk ettől a kellemetlen jelenségtől, más megoldást kell keresnünk.

A modern páramentesítő készülékekkel érhetőek el otthonunkban a legkiválóbb eredmények. Ezek a szerkezetek automatikusan és gazdaságosan működnek. Csupán akkor kapcsolnak be, amikor azt érzékelik, hogy a levegő páratartalma túl magas. Amint megfelelő páraértéket mér a berendezés, a működése leáll. Áramfogyasztásuk alacsony, teljesítményük viszont magas. Ráadásul ezek a készülékek igazán esztétikus dizájnnal készülnek, biztosan megtaláljuk a helyüket a lakásunkban.

Ezért penészednek otthonunk falai

A penészgombák megtelepedésének feltétele a nedves környezet. Az épületek beltereiben ez akkor jöhet létre, ha a levegő páratartalma túl magas. Emellett szükség van arra, hogy a levegő elérje azt a hőmérsékletet, amelyen nedvességgel telítődik. Ez az úgynevezett harmatponti hőmérséklet. Ekkor a levegő nem bír több párát raktározni, és a víz kicsapódik, így megteremtve a penész számára az életfeltételeket.

 

Mitől éri el a levegő a harmatpontját?

Az ingatlanok belső, fűtött levegő hőmérséklete és a külső hőmérséklet között különbség van. Hideg időben ez a különbség megnő. Az épületeknek sok esetben vannak olyan pontjai, amelyek fűtés mellett is tartósan hidegebbek maradnak. Ilyenek a külső falak, melyeknek nem megfelelő a szigetelése.

A sarkokban is alacsonyabb a hőmérséklet, mivel az épületek szerkezeti elemei itt kapcsolódnak össze. Hidegebbek a csempék közötti fugák, a csapok csöveinek a környéke vagy a bútorok mögötti falszakaszok. Szerencsétlen helyzetben vannak az alap nélkül épült házak lakói is. Ezeknek az épületeknek a falai ugyanis egyfolytában szívják magukba a vizet a talajból, így mindig hidegek.

Ezért hatékony a párátlanító a penésszel szemben

A már említett párátlanító készülékek kivonják a levegőből a nedvességet. Ezáltal biztosítják, hogy a falak és a helyiségek további, penész által veszélyeztetett részei szárazak maradjanak. Így mivel nincs lecsapódó pára, nem telepszenek meg a penészgombák sem.

A párátlanító az egészségünket védi

Mivel a penész károsítja a szervezetünket, nagyon fontos, hogy mielőbb megszüntessük a problémát. A gombaspórák mikroszemcséi a levegőben szállnak, ezt pedig észrevétlenül belélegezzük. Ennek következményei a szemviszketés, bőrirritáció, asztmatikus rohamok lehetnek. Egyéb légúti panaszokat is tapasztalhatunk, és akár a kedélyállapotunkra, idegrendszerünkre is hatással lehet a penész.