166 kutyát mentettek ki a nyírbogáti tanyákról

A Nyírbátori Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ellen a nyírbogáti pár ellen, akik tanyájukon - tömeges szaporulat miatt - tartottak kutyákat elborzasztó körülmények között - áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

 

 

A vádirat szerint a 30 éves férfi és 26 éves párja 2019-ben egy nyírbogáti tanyán éltek, ahol szaporítás és értékesítés céljából rendkívül rossz körülmények között 108 kutyát tartottak. Az állatokat a lakóházban, az udvaron, illetve kennelekben rendkívül zsúfoltan helyezték el, amelyeket egyáltalán nem takarítottak, emberi és állati ürülékkel voltak szennyezettek.

Az állatok etetéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, a kutyák nagy része kórosan lesoványodott. A pár 3-4 naponta a vágóhídról csirkelábat vásárolt, ezt ledarálták, és kukoricadarával elkeverve adták az állatoknak. Ez az élelmezés nem megfelelő, teljesen egyoldalú, és hiánybetegségekhez vezet. Az állatokat állatorvos nem látta, és az oltásokat sem kapták meg. 2019 márciusában a rendőri intézkedéskor az állatok nagy része szemmel láthatóan beteg volt. Ekkor állatvédő szervezetek bevonásával mind a 108 kutyát kimentették.

 

 

A két vádlottra hiába róttak ki - több mint 3 millió forint - állatvédelmi bírságot 2019 második felében egy másik tanyán újra folytatták tevékenységüket. Szintén szaporítás és értékesítés céljából kutyákat és macskákat tartottak a korábbihoz hasonló, elborzasztó körülmények között. A szoptatós anyakutyákat kölykeikkel az udvaron felállított hűtőládákban helyezték el, a nagyobb testű kutyákat az udvaron láncra verték, a lakóház mögötti 5 m2-es mellékhelyiségben pedig - ellátás nélkül- 20 ebet zsúfoltak össze.

A nyomozó hatóság 2020 júniusában több állatmentő szervezettel karöltve 58 kutyát, hét kecskét és öt macskát mentett ki, a párt pedig őrizetbe vette.

 

 

A bűnismétlés veszélye miatt, azóta is letartóztatásban lévő vádlottak ellen, a Nyírbátori Járási Ügyészség vádat emelt állatkínzás bűntette miatt. Velük szemben letöltendő börtönbüntetésre tett indítványt vádiratában. Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.

(A fotókon a koszos kennelekben tartott beteg állatok láthatóak)

Forrás: ugyeszseg.hu