Folytatódhat az útfejlesztés Nyíregyházán

Mint ahogyan az ismert, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Korm. határozat alapján Nyíregyháza MJV Önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott. Dr. Kovács Ferenc polgármester a mai napon bejelentette, a program első ütemeként megkezdődött kilenc városrészt érintő 15 utca útépítésének közbeszerzési eljárása. Az első csomag becsült költsége mintegy 1,2 milliárd Ft, melynek során közel hat km földútból épülhet aszfaltos lakóút.

 

 

 

A fejlesztés már 2021. elején az alábbi utcákat érinti:
Gerely utca
Íjász utca
Vitorlás utca + 24221 hrsz
Búvár I.-II.
Horgony utca I.-II.
Árbóc utca
Hegedű utca - Tallér köz
Hatház utca
Szamóca utca
Thököly I. utca - Törzs utca összekötő
Hadobás utca (Kemecsei úttól északra)
Szamos utca
Ereszalja utca
Szarka utca
Hajlás - Főzde - Fenyő utca

Az első ütemben szereplő utcák építésének feltételei adottak, a lakossági együttműködés eredményeként az útépítéshez szükséges területek szinte teljes mértékben rendelkezésre állnak. Dicséretes azon ingatlan tulajdonosok, lakóközösségek eddigi összefogása, ahol a lakók együttműködve a várossal, az útépítéshez szükséges, szabályozással érintett területet térítésmentesen átadták az önkormányzat részére, biztosítva ezzel az útépítéshez, közműáthelyezésekhez szükséges területeket.
Dr. Kovács Ferenc kiemelte, a város nagy hangsúlyt fektet lakóutcáinak fejlesztésére, amit az elmúlt években kiépített lakóutcák nagy száma is tükröz. „Célunk, hogy a lakókkal összefogva folytassuk Nyíregyháza úthálózatának fejlesztését, s így tovább csökkenjen városunkban a földutak száma.”

Az önkormányzat tovább vizsgálja a már beérkezett igényeket, amiből a következő projektcsomag összeállhat, illetve várják a lakóközösségek jelentkezését is, ahol a meglévő földút aszfaltútra történő kiépítését kezdeményezik.

Január elejétől a város hivatalos weboldalán, a nyiregyhaza.hu oldalon elérhető lesz egy banner, amelyen keresztül részletes információt kaphat a lakosság a szervezés módjáról, feltételeiről és szervezéshez szükséges nyomtatványok is elérhetőek lesznek.