Napelemes világítás télen

A kerti szolár, azaz napenergiával működő lámpatulajdonosok között felmerülhet a kérdés, hogy mi a teendő ezekkel a lámpákkal a téli időszakban. Ezek a lámpatípusok speciális akkumulátorral felszereltek. Az összegyűjtött napfényt energiává átalakítva ebben tárolják, és a sötét időszakban a lámpák ebből az áramból világítanak. Napjaink legmodernebb világítástechnikai megoldásáról van szó, amelynek üzemeltetési költsége nulla.

 

 

Lámpák elhelyezése

A kültéri napelemes világításoknak szükségük van arra, hogy külterületen legyenek elhelyezve. Hiszen a nap sugarai működtetik őket, és kizárólag a kertben éri őket elegendő napsugár ahhoz, hogy világítani tudjanak. A lámpák elhelyezésekor mindenképp napos helyet kell választanunk, hiszen az árnyékos területen nem lesz a világítás működőképes. A lámpákat direkt áramforráshoz csatlakoztatni nem kell, így biztonságosan beüzemelhetőek villanyszerelő nélkül is. Használatuk maximálisan biztonságos, mindemellett még környezetkímélő megoldás is.

Lámpák tulajdonságai

Minden kültéri használatra tervezett világítótestet, így a modern napelemes világításokat is úgy tervezték, hogy azokban a kültéri viszonyok ne tudjanak kárt tenni. Ezeknek a szolár megoldásoknak vízállóaknak kell lenniük. Jellemzően erősebb anyagból készülnek, így a hónak, szélnek és akár még az ütődéseknek is ellenállóak. Erről az információról a lámpa IP besorolása tanúskodik a számunkra.

Az IP-t, azaz „Ingress Protection”-t minden esetben két szám követ, amelyeket külön kell értelmezni. Az első szám mutatja meg az adott világítótest ellenállóságát a külső sérülésekkel szemben, a második számjegy pedig a vízállóságát határozza meg. Főként a téli hónapokban ez a szám a legfontosabb.

 

Kültéri viszontagságok

Tehát aggodalomra semmi ok, ezeket a lámpákat már úgy tervezték, hogy a tél nem fog kárt tenni bennük. Gyártásuk során ügyelnek arra, hogy ne kerülhessen folyadék a belsejükbe. Bírják a fagyot, a havat és a vizet egyaránt. Arra érdemes azonban ügyelni, hogy egy erősebb széllökés ne boríthassa fel, ugyanis az esés következtében sérülhetnek. A másik nagyon érzékeny eleme ennek a kivitelnek az akkumulátor. Ezt javasolt mínusz 4°C alatti hőmérséklet esetén bevinni, ugyanis a tartós fagyok roncsolják az akkumulátorokat, így a lámpák élettartama is csökkeni fog.

Télen is süt a nap. A szolár lámpatípusok számára pedig ez jelenti az éltető energiát. A hűvösebb hónapokban is gyűjtik a napenergiát, amelyből a hosszú, sötét órákban világítanak majd nekünk. A felhők sem jelentenek problémát. A szolár paneleken át a szűrt fényből is elegendő energiát képesek előállítani a lámpák világításához. Már a napelemes világítás megvásárlásakor győződj meg a lámpa ideális paramétereiről, így azt biztonságosan és probléma nélkül használhatod majd a téli hónapokban is.