Napelempark épül Nyíregyházán

A nyíregyházi LEGO gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. A fotovoltaikus erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50%-át kitevő tiszta energia. A projekt már a tervezés fázisában jár, a napelemeket pedig jövő nyáron telepítik majd.

 

 

2014-ben adták át a modern nyíregyházi gyáregységet, amelyet azóta többször kibővítettek és továbbfejlesztettek. Már az építéskor számos energiatakarékos megoldást alkalmaztak a gyárban az energiafogyasztás csökkentése érdekében, a napenergia használata pedig egy újabb lépés az alacsony kibocsátású termelés irányába. A beruházás emellett hozzájárul a LEGO Csoport múlt héten bejelentett kötelezettségvállalásához, mely szerint 2032-re 37%-kal csökkentik gyáraik szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy a cég hozzájáruljon a klímaváltozás negatív hatásainak visszaszorításához.  A célt a Science Based Target kezdeményezés keretein belül hagyták jóvá, összhangban azzal, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5°C fok alatt maradjon, ami a Párizsi Megállapodás egyik legfontosabb törekvése.

A vállalatcsoport célkitűzésébe beletartozik a működéséből származó kibocsátás - amely 10%-át teszi ki a teljes kibocsátásnak; illetve a gyárak, irodák, üzletek energiafelhasználása, valamint az ellátóláncok területei, többek között a nyersanyag és a forgalmazás - amelyek a kibocsátás 90%-áért felelősek.

“A klímaváltozás az egyik legnagyobb veszély a társadalmunkra, bolygónkra, amelyet gyermekeink örökölnek meg. Arra törekszünk, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő nemzedékének, amit úgy tudunk elérni, hogy csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az egész ellátóláncunkban” – mondta Tim Brooks, a LEGO környezetvédelemért felelős részlegének alelnöke.

Ahhoz, hogy a LEGO Csoport elérje kitűzött célját:

•    Folytatja a fenntartható alapanyagok kutatásának támogatását, hogy csökkentsék a LEGO termékek és a csomagolás szénlábnyomát a körforgásos üzleti tevékenység érdekében.
•    Beszállítóival továbbra is a “Tegyél azért, hogy csökkents” program irányelvei mentén működik együtt, amelyet 2014-ben hozott létre a LEGO Csoport, hogy támogassa partnereit a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentésében.
•    Növeli az energiahatékonyságot a teljes működési hálózatában, kibővíti a gyárak megújuló energiatermelését, és 100%-ban megújuló energiát biztosít a gyárak, az irodák és az üzletek számára – a Nyíregyházán épülő napelem-park fontos lépés ennek a célnak az eléréshez.
•    Növeli a megújuló energiába fektetett beruházásait minden olyan régióban, ahol jelen van, annak érdekében, hogy 2022 végére karbonsemlegesen működjön.
•    A legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelően alakítja ki az irodákat és gyárakat.

“A vállalatoknak kulcsfontosságú szerepük van az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság kialakításában. Azzal, hogy ilyen ambiciózus szén-dioxid-kibocsátás célt kitűztük ki magunk elé, nem csupán a saját hatékonyságunkat tesszük jobbá, hanem a teljes értékláncunkban ösztönözzük az innováció és az energiahatékonyság fókuszú szemléletet. Nem csak jobban szeretnénk csinálni, de felelősséget is vállalunk, hogy kivesszük a részünket a gyermekeink, bolygónk védelmében zajló munkából globális felmelegedés hatásaival szemben” – mondta Brooks a tevékenység céljával kapcsolatosan.