Útfejlesztések Nyíregyháza-szerte

Nyíregyházán idén is folytatódott az útépítési és útfelújítási program, ismét jelentősen javult a város úthálózatának minősége. A fejlesztések kapcsán december 16-án dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere Oroson, a földútból aszfaltossá épült Felhő utcán és Felhő közben tartott helyszíni bejárást.

 

 

A NYIRVV Nonprofit Kft. 2020-ban mintegy nettó 600 millió Ft önkormányzati forrásból aszfaltozott le két korábbi földutat és építette ki a csapadékvíz elvezetést, újított fel hét útszakaszt, egy kerékpárutat és egy 2215 m2-es parkolót.
Kistelekiszőlőben elkészült a Gálya utcában és a Gálya – Meggyfa utcát összekötő úton az új aszfaltút építése, összesen 763 m hosszan.

Oroson, a Felhő utcában és a Felhő közben földútból épült 886 méternyi új aszfaltút.
Folyamatban van az Orgona utca felújítása a Simai út – Móricz Zsigmond utca közötti 880 méteres szakaszon, ahol már az utolsó simításokat végzik.

Megújult a Simonyi Óbester utca 475 méteres, a Nyírfa utca 473 méteres, a Tábor utca 846 méteres, és a Bujtos utca Hunyadi u. - Nagykörút közötti 503 méternyi szakasza.

Megvalósult a Csillag utca Hatzel tér-Szilfa u. közötti 513 m-es szakaszának, a Sulyánbokori bekötőút 1150 méteres,
és 507 m-en Törzs utcai kerékpárút Semmelweis u. - Szalag u. közötti szakaszának teljes felújítása.

Dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta: „Ez egy nehéz, járvánnyal terhelt év volt, ami ebből adódóan pénzügyi terhet is jelentett. De nagy öröm, hogy emellett is folytatni tudtuk a 2013-ban megkezdett útfelújítási programunkat, a több évtizedes lemaradás pótlásának érdekében. Visszatekintve és értékelve ezt a nehéz évet, útépítés, felújítás terén is komoly teljesítmény van mögöttünk. A programot tovább folytatjuk, hiszen a kormányzat ötmilliárd forintot biztosított útfejlesztésre. Már dolgozunk az első csomag mielőbbi elindításán, annak érdekében, hogy ebből a forrásból újabb utak épüljenek 2022 őszéig.”

A polgármester hozzátette: Ebben az évben 1649 méterrel csökkent a földutak hossza, az útfelújítások eredményeként pedig összesen 4840 méternyi aszfaltút újult meg Nyíregyházán. Mindemellett idén is nagy gondot fordított a város a nagy felületű útjavításokra, amely 17 utcát érintett közel 20 000 négyzetméteren. Fontos, hogy idén megvalósult a Benczúr-Bessenyei tereket övező utak, járdák teljes felújítása, ezzel is tovább szépült a város kulturális negyede. De ennél is nagyobb eredmény, hogy három új körforgalommal is gazdagodott Nyíregyháza.

Kettő Örökösföldön épült a Család utca – Belső körút, valamint a Család utca – Szalag utcai kereszteződésekben, tovább modernizálva a városrész infrastrukturális feltételeit, míg a harmadik a Korányi – Csaló köz csomópontban. A tervek szerint jövőre a Stadion - Himes utca és a Kállói – Tünde utcák kereszteződésében épülhet újabb két körforgalmú csomópont. S nagyon jó hír, hogy az állam biztosítja a forrást a Tiszavasvári úti felüljáró komplex felújításához, mely kerékpáros átvezetést is kap.

Az önkormányzati útépítési programnak köszönhetően az elmúlt hét évben a bejárás helyszínén, Oroson is sokat fejlődött az úthálózat minősége.
Földútból aszfaltos lett a Ragyogó, Tároló, Aranyhomok, Deák Ferenc, Kamra, Móra Ferenc, Naspolya, Platán, Füzes, Tiszafa, Ezüstfenyő, Babér, Napsugár, Borostyán, Moha és Mályva utca. A Búcsú utca és köz, a Tujafa utca és köz, a Szállási út egy szakasza.

Felújították a Mezsgye és Mogyorós utca burkolatát, megújult a járda a Magyar utcában. Valamennyi útépítés során kiépítették a csapadékvíz-elvezető rendszert.
Idén a Felhő utca, Felhő köz aszfaltozásának köszönhetően az itt élők közlekedési feltételei nagymértékben javultak.