Elkészült a Csillag utcai egészségügyi centrum

Befejeződött a Csillag u. 4-6. szám alatti, eddig használaton kívüli ingatlan épületeinek felújítása, amely hamarosan körzeti orvosi rendelőknek és védőnői szolgálatoknak biztosít majd helyet. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere január 26-án helyszíni bejáráson tekintette meg az újonnan kialakított egészségügyi centrum épületét.

 

 

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 407.800.000 Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című, TOP-6.6.1-16-NY1-2017-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg.
Ennek keretében a Csillag u. 4-6. szám alatt létesült új egészségügyi centrumban hét rendelőhelyiséget alakítottak ki külön személyzeti öltözővel és pihenővel, amely 3 orvosi rendelőnek és 6 védőnői szolgálatnak biztosíthat helyet.

A korábban különálló két épület átalakításával, a válaszfalak bontásával, utólagos nyíláskiváltásokkal, majd új gipszkarton válaszfalak beépítésével az épületeket funkcionálisan összeépítették. A homlokzatra, a lábazatra, a falakra és a magastető födémre új hőszigetelés került. A homlokzati nyílászárók korszerű, hő-technikailag a legújabb előírásoknak is megfelelő műanyag szerkezetűre lettek cserélve. A déli épületszárnyon az azbesztpala tetőfedést elbontották és új cserépfedés készült. Az épület szennyvízvezetékeinek cseréje mellett új épületvillamossági rendszert alakítottak ki és akadálymentesített mosdót is létesítettek.

 

 

Az infrastrukturális beruházás mellett a működéshez szükséges eszközök, berendezések a védőnői szolgálatok részére már beszerzésre kerültek, az orvosi rendelőkhöz pedig jelenleg is folyamatban vannak. A Csillag utcai beruházás kivitelezési költsége (bruttó): 236.239.023 Ft
A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósul/ valósult meg 2020-ban elkészült a Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljesörű felújítása, ahol az épület átalakításával a meglévő orvosi szolgálat mellett védőnői szolgálat is helyet kapott. A pályázat keretében a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. Kivitelezési költsége (bruttó) 17.577.173 Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség (bruttó) 3.082.750 Ft.

Jelenleg is folyamatban van a Tokaji út 1/d szám alatti Albérlők háza épületében a földszinti épületrész átalakítása. A beruházással ezen a helyszínen a hajléktalanok 168 órás (napi 24 órás) egészségügyi ellátása valósulhat meg, felváltva ezzel a jelenleg működő 30 órás ellátást. A beruházás, melynek kivitelezési költsége (bruttó) 122.805.495 Ft, itt várhatóan február elején fejeződik be.

Fotó: Szarka Lajos