Ólmok és etetőkosarak a hatékony távoli horgászatokhoz

Amennyiben viszonylag nagyobb távolságban szeretnénk pontyot, amurt, keszeget, kárászt vagy egyéb békés halat fogni, akkor bizony jó eséllyel lehet szükségünk megfelelő ólom vagy etetőkosár beszerzésére is.

 

 

A cikk ebben igyekszik segítséget nyújtani, rámutatva a modern ólmok és etetőkosarak különféle változataira és azok fontosabb előnyeire.

Melyik horgászmódszerekhez lehet szükség megfelelő ólmokra és etetőkosarakra?

Természetesen azoknál a módszereknél, ahol viszonylag nagyobb távolságban keressük a békés halak példányait. Ide vehetjük szép sorban a hagyományos értelemben vett fenekezős horgász módszert, a rendkívül népszerű feeder technikát, illetve a szintén sokak által kedvelt bojlis módszert.

Ezeknél a metódusoknál a csalinkat rendszerint ötven, nyolcvan vagy akár száz méter feletti távolságra kell bejuttatni. Ehhez pedig mindenképp olyan ólmok és etetőkosarak kellenek, amelyeknek köszönhetően gond nélkül meg tudjuk dobni akár az extrém nagy dobótávolságot is.

Modern ólmok és etetőkosarak változatos kivitelben

Ólomból és etetőkosárból sokféle változat akad, úgyhogy nem árt tisztában lenni az egyes változatok előnyös tulajdonságaival. Eleve vegyük ketté az ólmok és etetőkosarak kérdéskörét. Míg előbbi kizárólag önsúlyként van jelen, addig egy etetőkosárnak a csalogatóanyagok horgász helyre juttatásában is kiemelt szerepe van.

Kosarakat tudunk vásárolni bordás, method feeder, folyó- vagy állóvízi vagy egyéb modern kivitelben. Ami az ólmok választékát illeti, annak kapcsán is el lehet különíteni többek között a csepp vagy pedig a szivar alakú változatokat is, nem beszélve a bojlis horgászok által kedvelt elhagyós megoldásokról.

A horgászat hatékonysága és eredményessége érdekében minél részletesebben célszerű kidolgozni a stratégiát, majd ennek mentén eljárni az ólmok és etetőkosarak beszerzése kapcsán.

 

 

Mi alapján célszerű leginkább ólmot vagy pedig etetőkosarat választani?

Bármilyen horgász módszert és stratégiát alkalmazunk, az eredményesség fő kulcsa a horgász felszerelésünk elemeinek az összehangolása. Minél inkább összhangban van a horgászbot, az orsó, a főzsinór, az előke, az ólom és a horog, annál kedvezőbb eséllyel számíthatunk az eredményes halfogásra.

Úgyhogy ezen az elven célszerű eljárni akkor is, amikor ólmot vagy etetőkosarat akarunk beszerezni. Vagyis nézzük meg, hogy a botunk karakterisztikája mekkora ólmot vagy kosarat bír el, no és persze a választott horgász módszer egész pontosan melyik típust teszi indokolttá.

Persze a biztonság kedvéért javasolt lehet többféle módozat beszerzésében is gondolkodni. Ennek köszönhetően a vízparton akkor sem kerülünk majd bajba, amikor a körülmények egyértelműen az alkalmazott módszer megváltoztatását indokolják.