Teából is készíthető ízletes kávé

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy az egészségünk érdekében jobban járunk, ha a napi kávénkat lecseréljük teára, hiszen egyrészt nem tesz túl jót a szervezetünknek a nagy dózisú koffein, másrészt a teák fogyasztásának számtalan pozitív hatása van az egészségünkre. De mit tehetünk akkor, ha imádjuk a különféle kávékülönlegességeket?

 

 

Kávé helyett tea?
 
Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért lenne egyáltalán jobb kávé helyett teát fogyasztani, hiszen a teától a legkevésbé sem ugyanazt az ébresztő hatást várjuk, mint amit a kávétól kaphatunk. Azonban néhány teaféle szintén tartalmaz koffeint, különösen igaz ez a zöld teákra, azon belül is a matchára.
 
A tea és a kávé között a különbség ebből a szempontból abban rejlik, hogy míg a kávé koffeinje viszonylag gyorsan felszívódik és egyszerre ad egy hatalmas energialöketet, addig a teában lévő koffein felszívódása jóval lassabban történik meg. Ennek köszönhetően pedig nem egyetlen nagy energialökettel kell számolnunk, hanem a tea elfogyasztása után akár 6 órán át tartó éberségre számíthatunk. Ráadásul míg a kávé elfogyasztása után jellemző a nyugtalanság érzése, addig a teánál ennek ellenkezője, vagyis az éber, de rendkívül nyugodt állapot tapasztalható meg.
 
Az affogato, mint az egyik legfinomabb kávé
 
Méltán az egyik legfinomabb olasz ital az affogato, ami alapvetően egy olyan kávés desszert, amit rendkívül könnyű elkészíteni. Az alaprecept szerint nem kell hozzá más, csak egy gombóc vaníliafagyi és egy adag erős eszpresszó. Persze az affogato népszerűsége több szakácsot is megihletett, így ennek az italnak is egyre több változatát ismerhetjük meg. Például Jamie Oliver szerint akkor az igazi, ha a kehely aljára valamilyen süteményt teszünk, majd erre a fagyit, és végül az egészet nyakon öntjük a kávéval.

 
Hogyan készül teából az affogato?

 
Matcha teából sem nehezebb elkészíteni az affogatot, mint kávéból. Ehhez persze először a matcha teát kell elkészíteni 2 teáskanálnyi matcha porból és 90 ml forró vízből. Ha pedig elkészült a tea, egy pohárba két gombóc vaníliafagyit teszünk, amit végül leöntünk a forró itallal. Természetesen ízlésünknek megfelelően ezt a verziót is továbbgondolhatjuk, vagyis ennek is kerülhet sütemény az aljára, de pisztácia vagy más ízletes fagyival szintén kísérletezhetünk.
 
Az így készült affogato nem csupán szemet gyönyörködtető látvány, hanem kifejezetten ízletes is. Nem beszélve arról, hogy elfogyasztásával a matcha tea minden pozitív hatását megtapasztalhatjuk, vagyis számolhatunk a tartós energiával, a magas antioxidáns tartalom miatti immunerősödéssel, a nyugtató hatásával, a felgyorsuló anyagcserével, a csökkenő vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint nem utolsósorban a zsírégető képességével.
 
Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni az affogatót macha teával készítve, rendelj egy igazán finom, minőségi japán matcha tea adagot az M Matchától!