A befejezéséhez közeledik az új atlétikai centrum építése Nyíregyházán

A tervezett ütemben halad a régi NYVSC pálya helyén épülő Nyíregyházi Atlétikai Centrum építése, ahol március 1-jén dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere személyesen is ellenőrizte a munkálatok állását.

 

 

Már elkészültek a térkövezett felületek és a kültéri versenypálya, a dobópálya befejezése is a végéhez közeledik, s párhuzamosan a tereprendezési parkosítási munkák is zajlanak.
A beltéri versenypálya burkolatának még a „vonalazása” van hátra.

Befejeződtek a szakági alapszerelési munkák, valamint a hidegburkolás. Az utolsó simításokat végzik a homlokzati díszburkolaton, folyamatban van a beltéri melegburkolatok, a lelátó székek és az üvegkorlátok elhelyezése. Emellett zajlik az épület szerelvényezése, már beüzemelték a gépészeti-, valamint az erős és gyengeáramú rendszereket, és az épület fűtési rendszerét.

A Modern Városok Program keretében valósulhat meg az új „Nyíregyházi Atlétikai Centrum építése. A projekt összköltsége 7, 5 milliárd Ft, 100 %-os hazai támogatás mellett. A sportkomplexum építésével egy olyan korszerű, európai szintű atlétikai centrum valósul meg Nyíregyházán, amely egyrészt biztosítja a város atlétáinak felkészülését, edzéshelyszíneit, másrészt a hazai és a szomszédos országok atlétáinak edzőtáboroztatási helyszínéül is szolgál majd. Amellett, hogy a sportközpont szabadidős sportolási lehetőséget biztosít a városlakóknak, modern körülményeket teremt a vívás, judo, tollaslabda, tájékozódási futás és amerikai foci sportágak utánpótlás és felnőtt sportolói számára is a mindennapi felkészüléshez és versenyek rendezéséhez. A helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc úgy nyilatkozott: „Az új atlétikai centrum megépítése egy olyan hiánypótló, nagy beruházás, amely nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz, de az itt élők is igénybe vehetik majd a szabadidős sportoláshoz az 505 méteres kültéri rekortánt. Ha a régi leromlott állapotú NYVSC pályára visszagondolunk, nagyon nagy a kontraszt, hiszen hamarosan a legmodernebb körülmények között készülhetnek majd fel az atlétáink.” Hársfalvi Gergely, a kivitelező Aktuál Bau Kft. ügyvezetője elmondta: „Bár a járványhelyzet egy kicsit nehezítette a feladatainkat, a kollégáink körültekintésének és előrelátásának köszönhetően nem volt csúszás a szállításokban, így a kivitelezésben sem. A beruházás ütem szerint zajlik, minden munkafolyamat a befejező fázisánál tart, áprilisban kerülhet sor a műszaki átadás-átvételi eljárásra.”

A Nyíregyházi Atlétikai Centrumban megvalósult létesítmények:
A szabadtéri, rekortán burkolatú, 400 m-es 8 sávos atlétikai pálya, topatlétika versenysportokra – magasugró, hármasugró, távolugró, dobó atlétika verseny lebonyolítására lesz alkalmas, melynek nyugati oldalán 570 fős fedett nézőtér épült.
A 60x100 m-es szabadtéri, füvesített atlétikai dobópálya az edzésszintű térvilágításnak köszönhetően az esti edzéslehetőséget is biztosítja.
A szabadidős sportolást segíti az 1,8 m széles 2 sávos, 505 m belső ívhosszúságú futókör ugyancsak térvilágítással.
A fedett atlétika csarnok és sportcentrum 11 901 m² nettó alapterületen épült meg.
A csarnok rész magában foglal egy 6 sávos 200 m-es futópályát, és egy 8 sávos 60 m-es futópályát, magasugrás, távolugrás és rúdugrás pályafelülettel.
A fedett atlétikai pályához egy 600 ülőhelyes lelátó épült.
A sportcentrum épületrészben a vívás, judo, tollaslabda, szakosztályok edzőtermei, kondicionáló terem, fedett dobópálya, továbbá öltözők, szertárak, kiszolgáló helyiségek, irodák, orvosi és rehabilitációs területek lettek kialakítva.
A Sportszálló részben két szinten, 24 db 2 fős, fürdőszobás vendégszobát alakítottak ki, teakonyhával, étteremi-konyha résszel és közösségi térrel.
64 db parkoló biztosítja majd a parkolási lehetőséget, amelyből 2 db akadálymentesen használható és a főbejárat közelében került kialakításra.
A kivitelezés várható befejezése 2021 április vége.