Energetikai korszerűsítés Nyíregyháza önkormányzatánál

Nyíregyháza hét óvodájában valósult meg energetikai korszerűsítés az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál II. ütem” című, TOP-6.5.1-16-NY1-2017-00003 azonosítószámú projektnek köszönhetően.

 

 

A beruházás elsődleges célja és eredménye az energiára fordítandó költségek jelentős csökkentése.
A fejlesztés további célja, várható eredménye, hogy az épületek energetikai minősítése magasabb kategóriába kerüljön, javuljon az épületek esztétikai megjelenése a külső homlokzat megújulása és korszerű nyílászárók által, illetve emelkedjen az épületekben dolgozók és óvodások életminősége a fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően.
A 235,95 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével az alábbi óvodai intézmények energetikai korszerűsítése valósult meg:

• Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény (Nyíregyháza, Kertész u. 15.)
• Eszterlánc Északi Óvoda Csillagszem Tagintézmény (Nyíregyháza, Kollégium u. 50-54.)
• Eszterlánc Északi Óvoda Állomás úti Telephely (Nyíregyháza, Posta u. 2.)
• Gyermekek Háza Déli Óvoda Felsősima Telephely (Nyíregyháza Furulya u. 3.)
• Gyermekek Háza Déli Óvoda Mandabokor Telephely (Nyíregyháza Mandabokri út 23/A.)
• Gyermekek Háza Déli Óvoda Manóvár Tagintézmény (Nyíregyháza, Tünde utca 2/B.)
• Gyermekek Háza Déli Óvoda Butykatelep Telephely (Nyíregyháza, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 12.)

A projekt megvalósításának időtartama: 2018. január 1. – 2021. március 31.

A kivitelezési munkálatok 2019. májusában kezdődtek és 2019. októberében fejeződtek be. Három intézmény esetében (Eszterlánc Északi Óvoda Állomás úti Telephely, Gyermekek Háza Déli Óvoda Mandabokor Telephely, Gyermekek Háza Déli Óvoda Butykatelep Telephely) statikai megerősítésekre (alapmegerősítés, tetőcsere), a Gyermekek Háza Déli Óvoda Manóvár Tagintézmény esetében új elektromos bekötésre is sor került bruttó 57 millió forint értékben, melyet az önkormányzat saját forrásból biztosított. A projekthez kapcsolódóan többlettámogatási igény került benyújtásra és elfogadásra 79,5 m Ft összegben.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.