Fém- és hulladékhegyek a „gyűjtőknél”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai öt helyszínen csaknem tíz tonna fémhulladékot foglaltak le debreceni és nyíregyházi illegális fémtelepeken.

 

 

A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőr járőrei kockázatelemzés alapján Debrecenben és Nyíregyházán olyan helyszíneket ellenőriztek, ahol felmerült a gyanú illegális fémkereskedelemre és tárolásra. Az egyik ingatlan tulajdonosa a közösségi hálón is hirdette illegális tevékenységét, amire a NAV munkatársai is felfigyeltek.
 
Az ingatlanok tipikus fémkereskedelmi telephely képét mutatták, azokon halomban állt a háztartási fémhulladék és a bontott gépjárműalkatrész.

Az ellenőrzésen kiderült, hogy az ingatlanokon lévő mintegy tíz tonna fémhez illegális fémkereskedelmi tevékenység (felvásárlás) útján jutottak hozzá, azokat a pénzügyőrök lefoglalták és elszállították.

Az ingatlanok tulajdonosai több mint hárommillió forint fémkereskedelmi, hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi bírságra is számíthatnak.  A fémhulladékot az eljárás végén a NAV elektronikus árverésen értékesíti.