Gyermekfelügyelet és gyermekétkeztetés a rendkívüli szünet ideje alatt Nyíregyházán

A köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 17/2021. (III.5.) EMMI határozat alapján az óvodákban 2021. március 8-tól rendkívüli szünet lép életbe. A Kormány az óvodás és általános iskolás gyermekeket nevelő családok helyzetének megkönnyítése érdekében úgy döntött, hogy az óvodákban és az általános iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet a szülők igénye és kérelme alapján.

 

 

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorítása idején a gyermekfelügyeletről szóló 111/2021. (III. 6.) Korm. rendelet szabályainak megfelelően az önkormányzat által fenntartott óvodákban biztosított a gyermekek ellátása kiscsoportos formában.
A gyermekfelügyeletet valóban csak a legszükségesebb esetekben - különösen munkavégzés vagy a védekezésben való részvétel miatt – vegyék igénybe. Az intézményekben a gyermekfelügyeletet igénybe vevő gyermekek, tanulók étkeztetését a szokott módon kell megszervezni.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a gyermekek érdekeit, szükségleteit figyelembe véve az arra jogosultak részére a különleges jogrend időszaka alatt is megszervezi a gyermekétkeztetést is.2021. március 9-től 2021. március 31-ig az intézményi gyermekétkeztetés mindenki számára biztosított.

Április 1-től 6-ig pedig a tavaszi szünet idején a szünidei étkeztetés keretében a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek az eddigi gyakorlatnak megfelelően vehetik igénybe.

Az intézményi gyermekétkeztetés iránti igényt az állami fenntartású iskolák tanulói esetében a Közintézményeket Működtető Központ, az önkormányzati fenntartású óvodák esetén az adott óvoda telefonos elérhetőségén kell jelezni.