Hogyan selejtezzünk praktikusan a konyhában

A rend mindenkinek hőn szeretett vágya, legyen az egy minimalista típusú vagy egy zsúfolt polcokat szerető ember. Abban mindenki egyetért, hogy bizonyos holmikat ki kell dobni és meg kell találni a tárolás megfelelő módjait, de mindehhez hogyan jutunk el?

 

 

A rendszerezés fejben dől el

Ha valaki elkezd otthon rámolni, és a holmijai a helyükre kerülnek, bizony észreveszi, hogy jobb kedve van, könnyebben fog neki a munkáinak, örül az őt körülvevő tisztaságnak. Ez fordítva is igaz. Ha belül rend van a fejünkben, kitisztítottuk a nem odaillő gondolatoktól, rendszerezetten próbáljuk meg élni a mindennapjainkat, akkor belülről fakadó kihívásként érkezik, hogy vágjunk bele egy alapos selejtezésbe.

Itt van a tavaszi nagytakarítás ideje, egybe is köthetjük a feleslegessé vált holmijaink lomtalanításával. Érdemes listát írni az egyes elvégzendő feladatokról és a tevékenységeket helyiségekre bontani. Általában a ruhásszekrények polcainak rendbetételére könnyebben rávesszük magunkat, de mi a helyzet a konyhával?

Selejtezés a konyhában

A rengeteg sok holmira, ami körülvesz mindenkit, valójában egyáltalán nincs szükségünk. Ez a konyhára is vonatkozik. Legyen szó egy költözésről vagy felújításról vagy akár a tavaszi nagytakarításról, érdemes rendszeresen is átnézni a konyhai kis- és nagyobb eszközeinket, hogy melyek azok, amelyekre már nincs szükségünk. Ezeket elajándékozhatjuk vagy elvihetjük egy hulladékudvarba, a helyükre pedig - kisebb mennyiségben - kerülhetnek olyan okos konyhai eszközök, amelyek a háztartás könnyebbé, komfortosabbá tételével még a hasznunkra is válhatnak.

Hogy fogjunk hozzá?

Érdemes a selejtezést fentről lefelé, balról jobbra kezdeni. Dobjunk ki minden törött, csorba bögrét, tányért. Kukába a lejárt tartós élelmiszerekkel, fűszerekkel, megromlott ételekkel. Ilyenkor lehet kiselejtezni a felesleges szakácskönyveket is, hiszen napjainkban már sok receptet a netről nézünk ki.

Ajándékozzuk el azokat a konyhai eszközöket, amelyeket már egyáltalán nem használunk, pl. poháralátét, tojástartó. Az elromlott konyhai robotgépeket vigyük el az arra kijelölt szelektív hulladékgyűjtő helyre. A hozzájuk tartozó kiegészítőket, kábeleket, töltőket sem szabad tartogatni. Mehetnek ezek is a szemetesbe vagy a hulladéktelepre.

 

Mit tartsunk meg?

Nincs szükségünk mindenből 15 darabra, de pl. fontos, hogy legyen egy jól működő multifunkcionális robotgép a konyhában. Ha gyakran készülnek gyümölcsös, zöldséges italok, akkor külön egy botmixer is elfér. Ha a család tagjai szeretik, akkor egy melegszendvicssütő is jól jöhet. Ahol kávéznak, nélkülözhetetlen egy kifogástalan kávéfőző. Konyhai kisgépekből éppen elegendő ennyi.

A selejtezés után jöhet a portalanítás, takarítás majd végül a megmaradt tárgyak visszapakolása. Ehhez mindenképpen segítség a megfelelő tárolórendszer kialakítása. A sok kidobott holmi helyére pedig jöhet néhány hasznos és okos holmi, amit a Bonus Shopban mindenképpen meg lehet találni!