Hol tart a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiac?

Jelentős élénkülésen ment végbe az országos, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiacon is az elmúlt pár esztendőben. 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye legnagyobb városaiban 110 százalékkal 232 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára. Február végén Nyíregyházán a négyzetméterár 341 ezer forint volt. A megyeszékhely közelében lévő Nyírbátorban 244 ezer, Kisvárdán pedig 248 ezer forintot tett ki.

 

 

Sokat változott az országos, ezen belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiac is az elmúlt évek során.  A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés következtében a kínálat és a kereslet is bővült, ugyanakkor 2019 második felében lassulás kezdődött, majd koronavírus-járvány megjelenése megtorpanást eredményezett. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, ám elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet - derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetésének adatain alapuló elemzéséből, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei használt lakások és családi házak piacán történt változásokat és a február végi helyzetet mutatja be részletesen.

 

Hosszú távú drágulás

 

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok - azaz a családi házak és lakások - átlagos négyzetméterára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, a kisebb városok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte. A hivatalos statisztikákkal összhangban vannak az ingatlan.com adatai is, amelyek szerint 2015-höz képest komoly drágulás ment végbe.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll. A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést.” Azt is hozzátette, hogy a lakáspiaci drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona felértékelődött.

 

 

Hol tart most a megyei lakáspiac?

 

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb városaiban és legnépszerűbb településein - többek között Nyíregyházán, Mátészalkán, Kisvárdán, Nyírbátorban - az eladásra kínált lakások és családi házak medián négyzetméterára idén február végén 232 ezer forintot tett ki, ami a 2015 tavaszához képest 110 százalékos emelkedésnek felel meg. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

 

A drágulás mértékét tekintve nem a megyeszékhely, Nyíregyháza az éllovas: idén február végén a városban az eladó ingatlanok négyzetméterára 341 ezer forint volt, ami 101 százalékos emelkedésnek felel meg 2015-ös szintekhez viszonyítva. A nyíregyházi drágulás ütemét messze felülmúlja a nyírbátori áremelkedés: itt ugyanis 180 százalékkal 244 ezer forintra nőttek az árak. Ugyancsak erőteljes drágulás következett be a Kisvárdán, utóbbi településen 136 százalékkal 248 ezer forintra nőttek a kínálati négyzetméterárak a hat évvel ezelőtti szinthez képest-

 

Mi várható a következő időszakban? - Nyitottság az ingatlanközvetítők segítségére

Balogh László elmondta, az idei az év elején élénkülés indult az országos lakáspiacon. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek, többek között a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti. Valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat.

 

Az is látszik az elmúlt időszak tendenciáiból, hogy az országos, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiacon is fontos szerepet kapnak az ingatlanközvetítő irodák. Az ingatlan.com-on hirdető magánszemélyek az elmúlt hét hónapban több mint 7 ezer ingatlan esetében jelezték, hogy ingatlanközvetítők segítségét is szívesen fogadják az adott lakás eladásához vagy bérbeadásához.

 

Az ingatlan.com szakembere a következő időszakban várható ingatlanpiaci fejleményekről azt mondta: “A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a már említett lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként élénkülés várható, de ez elsősorban a lakáspiaci forgalomban fog jelentkezni. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait”.