A Nyíregyháza Spartacus esélyei a feljutásra

A Nyíregyházi Szpari már évek óta a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban senyved, vajon mi kellene még ahhoz, hogy feljuthasson az első osztályba?

 

 

A Nyíregyháza Spartacus FC csapata a magyar labdarúgás egyik meghatározó alakulata volt. És bár 1928-as alapításuk óta összesen 13 szezont töltöttek csak a magyar labdarúgás első osztályában, mégis minden csapat és szurkolói számára nagy élmény ellátogatni a Szpari stadionjába. Ahogy azt minden nyíregyházi szurkoló jól tudja, a csapat a 21. század éveiben is folyamatosan liftezett az első és második osztály között, míg 2014-2015-ben jött a fekete leves. A klub ugyanis nem kapta meg az elsőosztályú induláshoz szükséges engedélyt és így kizárták a bajnokságból. Hiába maradt volna ugyanis bent az első osztályban a megszerzett 12. helyével, a Szparit a szövetség a harmadik osztályba száműzte. Egy lendülettel gyorsan megnyerték a harmadosztály Keleti csoportjának küzdelmeit és feljutottak a másodosztályba, ahol azóta is megy a küzdelem a feljutásért.

Pedig aztán lehetne listázni azokat az edzőket, akik megpróbáltak csodát tenni Nyíregyházán és vissza akarták vinni a csapatot az első osztályba. Ott voltak a magyar edzői kar legendái, Dajka György, Bozsik József vagy Lucsánszky Tamás, de egyszer sem sikerült a csapatnak. És most sem tűnik annyira fényesnek a nyíregyházi csapat helyzete, hiszen Gálhidi György irányítása mellett folyamatos küzdelemben vannak a cikk írásának a pillanatában, hogy megkapaszkodjanak az élmezőny végén a ligában. Mindenesetre produkálnak igazán jó mérkőzéseket, bárki ellen képesek lehetnek nyerni. Pont ezért jó egyébként a magyar másodosztályban fogadni, minden meccsen komoly szorzókat kaphatunk, ha megfelelő oldalt választunk - egy ilyen például a 22bet oldala.

A Nyíregyháza idei szezonja

És a teljesítmény hullámzását mi sem igazolja jobban, mint az, hogy olyan sorozatai voltak a Nyíregyházának, mint amikor 2020. november 8.-a után február közepén tudtak csak újra meccset nyerni a DEAC ellen. Tehát összesen 7 nyeretlen meccset hoztak össze sorozatban, nem csoda, hogy ekkor a másodosztály tabelláján a 12. helyre zuhantak vissza. De ezután meg nagy pálfordulás jött, komoly ellenfeleket tudtak legyőzni, köztük a nagymúltú Békéscsabát is, így márciusra már egészen jelentős győzelmi sorozatot építettek fel. Még nem jött el a szezon vége, de az látható, hogy mindezek ellenére kemény feladat lenne a Szparit az első osztályt érő helyekre vezetni, hiszen a hullámvölgyek miatt komoly hátrányt halmoztak fel a nyírségiek. És ha a feljutásról beszélünk, akkor valószínűleg pont ez az, ami miatt az idei évben is nagyon nagy meglepetés lenne a csapat visszajutása, hiszen
•    egy Gyirmóttal,
•    egy Péccsel vagy éppen
•    egy Vasasszal szemben

jóval nagyobb hullámvölgyeket produkált Gálhidi csapata. És a hihetetlen zsúfolt és igazi nagy neveket felsorakoztató magyar másodosztályban csak egyenletesen kimagasló teljesítménnyel van esély a feljutásra.


 

Persze a csapat vezetése igyekezett télen is erősíteni, például megszerezték Zamostny Balázst is az Ajkától, aki ugyan nem rúgott annyira sok gólt az idei szezonban előző csapatában, mégis esélyt adhat a további jó szereplésre. Hiszen Zamostny az első osztályban is pallérozódhatott az Újpest csapatában, ahol 2014-ben még Magyar Kupát is tudott nyerni. Utána már inkább másodosztályú kitérők következtek, 1 éve focizik abban az Ajkában, amely a tabellán elfoglalt hely alapján akár a Nyíregyháza közvetlen riválisának lehet nevezni. Az erősítéseket persze a csapat szurkolói annyira nem fogadták kitörő örömmel, Zamostnyról is inkább úgy gondolták sokan, hogy nem fog tudni hozzátenni a csapat játékához. Valami van ebben, hiszen Zamostny érkezése után sem tudott annyira stabil helyet kikövetelni magában. A többi téli igazolás viszont úgy ahogy eddig beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, az Egerből érkezett Gresó, a Norvégiából hazajött Márkus Attila vagy éppen Paku Roland is jól be tudott épülni a csapatba.

Konklúzió

Visszatérve azonban a feljutás kérdésére, nagyon komoly sorozatra lenne most szüksége a Szparinak ahhoz, hogy esetleg még elcsíphesse a tabella első helyeinek valamelyikét, hiszen a cikk írásakor már túlságosan sok meccs nincs hátra a szezonból. És ha őszinték akarunk lenni, akkor nem kellett volna a szezon közepén az a hétmeccses sorozat, amikor a gárda mindössze két gólt tudott rúgni. Mindenesetre a nehéz széria után aztán elkezdtek jönni a jobb eredmények is, így a szurkolók bizakodóba mentek át, de látni kell, hogy a Szparinak most ebben a szezonban tényleg stabillá kellene tennie keretét és még egy-két támadóval erősíteni, hogy aztán jövőre nagy lendülettel indulhassanak a feljutásért. Mert jövőre sem lesz könnyebb, láthatjuk, hogy kik harcolnak a kiesés ellen az első osztályban.

 

 
És nehéz megítélni, hogy mi lehet a Nyíregyháza öltözőjében, a sérülések és egyéb problémák mennyire befolyásolják a teljesítményt, hiszen például a hétmeccses sorozatot lezáró, Dorog elleni vereség alkalmával is hasonló keret lépett pályára, mint az, amelyik simán intézte el a Békéscsabát. Ha az ember körbenéz a csapat hivatalos fórumain, Facebookon, akkor is azt láthatja, hogy a télen érkezett játékosokkal elégedett a szurkolók többsége és mindenki abban bízik, hogy rájuk építve a jövő tényleg fényes lehet a Szpari számára. Értelemszerűen még mindig van erősítésre szükség, a támadósorban és a középpályán is, de egyik-másik meccs például megmutatta, hogy a védelmet tekintve nagyon össze van már rakva ez a Spartacus. És igazából ez lehet a feljutás titka is, egyben tartani a jelenlegi keretet és még erősíteni hozzá - nézzük csak meg a tabella éllovasait, komoly anyagi háttérrel ugyan, de első osztályú keretekkel küzdenek az első helyekért.

Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra és érdekességekre, akkor keressük fel egy szakértő honlapját ezen a linken, ahol még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!