Újragondolt tejbegríz - te próbáltad már?

A tejbegríz tipikusan olyan étel, aminek a menzán minden gyerek örül. Sőt, a gyermekkori rajongás sokaknál felnőttként sem múlik el. Mindenki imádja ezt a könnyen elkészíthető ételt, ami nem igényel nagy gyakorlatot, és ha megfelelően készül, akár még a diétába is beilleszthető.

 

 

 

Aki szereti, gyakorlatilag a nap bármely szakaszában tudja fogyasztani magában, gyümölcsökkel bolondítva, klasszikusan kakaóval hintve, hidegen vagy melegen. Lehet belőle reggeli, egy kiadós leves utáni vacsora, de tízóraira vagy uzsonnára is kényeztethetjük magunkat vele akár desszert helyett is. Sőt, ha tényleg semmi más nincs otthon, a tejbegríz akkor is kisegíti az éhes családot. Ehhez csak egy zacskó zabgrízre van szükség.

Tejbegríz másként

A hagyományos búzadara manapság már nem mindenkinek fér bele az egészséges táplálkozás kereteibe. A glutént tartalmazó darából, cukorból és tehéntejből készült finomság az ételintoleranciával küzdők megtestesült rémálma.

A bioboltok széles kínálata viszont ma már lehetővé teszi, hogy egy kis kreativitással megreformáljuk ezt az egyszerű ételt. Attól függően, melyik alkotórészt szeretnéd mellőzni, többféle alapanyagból is választhatsz.

Ha ismered a Szafi termékeket, tudod, hogy tökéletesen alkalmasak a megszokott ízélmény előállítására bármiféle kompromisszum nélkül. A Szafi Free gluténmentes zab darája amellett, hogy gluténmentes, lassan felszívódó szénhidrátokat és rostot tartalmaz. Ennek köszönhetően nem üres kalória, hanem egy hosszabb időre telítő minőségi étel lehet belőle, ami nem emeli a vércukorszintet annyira, mint a hagyományos, búzadarából készült verzió.

 

 

Így készítsd a modern tejbepapit

A tehéntej Costa rizs- vagy zabitallal is kiváltható. Ezt még akkor is érdemes kipróbálni, ha nem szenvedünk tejallergiában, mert más ízhatást érhetünk el növényi tejekkel. Az édesítő ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, az viszont biztos, hogy a normál cukornál kevesebbet kell használni belőle. Az édes íz akkor domborodik ki a legjobban, ha egy csipet himalaya sóval is megbolondítjuk. Az alapanyagokat egyszerűen beszerezheted a Biocity áruház kínálatából.

A keveréket néhányszor megkeverve forraljuk fel és nagyjából 10 perc alatt alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük készre. A melegen még kissé folyós állag a hűlés során be fog sűrűsödni, ezért ne készítsünk betonkemény masszát, mert a végén ehetetlen lesz. Bár a helyzetet ilyenkor is menthetjük, ha a kihűlt masszát a kívánt alapanyagok segítségével panírozzuk és kisütjük. Ezzel akár különleges fogást is készíthetünk ebből a hétköznapi ételből. Természetesen ha eleve ez a cél, édes helyett sós vagy zöldséges, fűszeres ízesítést is használhatunk a felfőzés során, ami egy salátával diétákban is megállhatja a helyét.

Ha viszont maradunk a hagyományos édes ízvilágnál, csak szórjuk meg kakaóporral vagy fahéjjal, és fogyasszuk egészséggel.