Melyik a legmegfelelőbb raklapcsomagolási módszer?

A raklapok csomagolására leginkább a zsugorfóliát, a zsugorsapkát és a stretch hoodot alkalmazzák. Némelyik alkalmas kézi csomagolásra is, némelyik csak gépi csomagolást tesz lehetővé. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ennek nézünk utána bővebben ebben a cikkben.

 

 

A raklapcsomagolási technikák összevetése

A raklapcsomagolásban a legelterjedtebb módszer a fóliázás, melynek célja, hogy a rakományt a rakodás és szállítás során folyamatosan rögzítse és védje. A raklapfóliázás tovább tagolható különböző eljárásokra.

  • Fóliatekercselés (stretch fóliával) - Ez a legegyszerűbb csomagolási mód, mind kézzel, mind géppel végezhető. Mivel a fólia rugalmas, megfelelően ráfeszül a rakatra, ezért kellő védelmet ad. Általában csak 4 oldalról védi a rakományt, ezért adott esetben fedőfólia alkalmazása is ajánlott.
  • Fóliasapka (stretch fóliával) - Ez, ahogyan a neve is jelzi, a raklapra tetejére kerül, és onnan húzzák rá a raklapra. Ez már 5 oldalról véd, viszont a fóliázó berendezés drágább.
  • Zsugorsapka - Szintén fentről lefelé húzzák a rakományra, de itt a fóliát hő segítségével rá is zsugorítják. Ez az eljárás alkalmazható nagy súlyú, de nem hőérzékeny rakományoknál. Itt maga a zsugorító lehet egy kézi eszköz, például hőpisztoly - vagy egy automatizált hőalagutas vagy hőkamrás rendszer.
  • Stretch hood - Itt a fóliát speciális eszközzel nyújtják, de nem igényel hőkezelést, a nyújtás befejezése és a fólia rugalmassága miatt feszül rá a fólia a rakományra. Szintén 5 oldalról véd.

 

Létezik hibrid csomagológép is. Ilyenkor nem a fólia vagy a létrejött csomagolás a hibrid, hanem a csomagológép alkalmas többféle csomagolási művelet (például zsugorfólia és stretch hood felrakás) elvégzésére.

A Parainesis szakemberei segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő fóliát és technológiát, egyedi igényeknek megfelelően alakítható ki a termék.

Raklapos csomagolásnak tekinthető, bár tulajdonképpen nem is igazán csomagolás a raklap pántolása. Ez inkább csak rögzítésre alkalmas, például nagyobb dobozok raklaphoz való rögzítésére. Ilyenkor szokásos, hogy több irányból is átvezetik a pántokat a raklap alatt, és felül rögzítik. Nem védi meg az árut az időjárástól és egyéb környezeti tényezőtől.

Ezeknél a technológiáknál leginkább polietilén fóliát használnak. Fontos, hogy a fólia rugalmas legyen.

Összegzés

Ma már többféle technológia és anyag közül választhat, ha áruit raklappal együtt is be szeretné csomagoltatni. Hogy végül melyik raklapcsomagolási módszer lesz a legmegfelelőbb, az függ a csomagolni kívánt termékektől, a szállítási és tárolási módoktól, valamint a költségkerettől is.