Népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

 

●    Alig több mint három hónap telt el az állami lakásfelújítási program januári indulása óta, máris látszik a hatása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakáspiacon.
●    Az idén az eladó használt lakóingatlanok - házak és lakások - iránt érdeklődők 28 százaléka keresett felújítandó ingatlant, míg egy évvel korábban ez a 22 százalékukra volt igaz.
●    A megyében április közepén összesen több mint 2 ezer használt ház vagy lakás várt vevőre az ingatlan.com adatai szerint. A felújítandó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig a megyében átlagosan 175 ezer forint volt, a felújított, újszerű vagy jó állapotú társaiké pedig 325 ezer forintot tett ki.
●    Nyíregyházán a felújítandókat 280 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte, Mátészalkán 168 ezer, Vásárosnaményban 139 ezer forint volt az “egységáruk”.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is.

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: az érdeklődők 28 százaléka nézett ilyen ingatlant, szemben az egy évvel korábbi 22 százalékos aránnyal.

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülésére számítani lehetett. Ez a folyamat elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 2 ezer használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 175 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 325 ezer forintos összeg jellemezte.

A megyeszékhelyen, Nyíregyházán a korszerűsítendő lakóingatlanokat 280 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte, szemben a felújítottként hirdetett lakások és házak 356 ezer forintos árával. Mátészalkán 168 ezer forintért, Vásárosnaményban 139 ezer forintért, Kisvárdán 153 ezer forintért kínálták eladásra a felújítandó lakóingatlanok négyzetméterét.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

 

ingatlan.com