Újabb útfejlesztések valósultak meg Nyíregyházán

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül bruttó 3,027 milliárd forint, százszázalékos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert a Legyező utca—Dugonics utca, a Derkovits utca, és a Tünde utca felújítására, valamint a Rókabokori út megépítésére és a Tiszavasvári út – Szélsőbokori út kereszteződésében közlekedési csomópont kiépítésre.

 

 

A Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című TOP-6.1.5-15 kódszámú felhívás keretén belül az Önkormányzat és konzorciumi partnere, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. a biztonságosabb közlekedés megteremtése mellett a helyi gazdaságot is fejleszteni kívánta.  

A beruházás 2021.03.31-én lezárult, a következők szerint:
Legyező és Dugonics utcákon a meglévő 6 méter széles aszfaltburkolatú út teljes szélességben felújításra/megerősítésre került 1502 méter hosszan, 7.50 m szélességre való bővítéssel, ezzel lehetővé téve a kétoldali, irányhelyes kerékpár forgalmi sáv kialakítását mindkét utcán teljes hosszban. A meglévő gyalogos járda folytonossága a hiányzó járdaszakaszok kiépítésével és a meglévő járdaszakaszok szabványosításával lett biztosítva. Telepítésre került 154 db fa, valamint 2170 cserje, mintegy 800 méter hosszan.

A Derkovits utcán szegélysor épült a meglévő burkolat aszfalttal történő megerősítése mellett, a meglévő burkolati szélesség megtartásával 798,92 méter hosszan. Felújításra és akadálymentesítésre került a szelvényezés szerinti baloldali kerékpárút és járda is a teljes hosszban. Az autóbusz-megállóhelyek esetén bazaltburkolat létesült és megtörtént a peronok átépítése, továbbá 3 db okoszebra létesült.

A Tünde utca felújítása a Debreceni úti csomóponttól, mintegy 2,4 km hosszan valósult meg. Felújításra kerültek a régi meglévő járdák, útcsatlakozások, amelyek akadálymentes közlekedést tesznek lehetővé a mozgáskorlátozottak számára is. A felújítási munkák során átépítésre került 10 db buszöböl, amelyek nagy teherbírású betonburkolatot kaptak.

A Rókabokori út esetében az új nyomvonal a 338. sz. főutat és a Bottyán János utcát köti össze. A burkolattal ellátott szélesség 7,5 m, hossza 2376,03 m. A nyomvonal megépítésének részeként megépült a közvilágítás a teljes belterületi szakaszon, valamint megtörtént két vízfolyás keresztezése is.

A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt-vel együttműködve valósult meg a (Tiszavasvári út) – Szélsőbokori út kereszteződésében közlekedési csomópont építése. A beruházás keretében megvalósult a 2x1 forgalmi sávos másodrendű főúton lévő belterületi útcsatlakozás körforgalmi csomóponttá történő átépítése (a főúton lévő beavatkozás hossza 395 m), tengelysúly mérőhelyek kialakítása, két buszöböl létesítése, gyalogátkelőhely áthelyezése.

A „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein” című, TOP-6.1.5-15-NY1-2016-00002 azonosító számú projektről további információt olvashatnak a nyiregyhaza.hu oldalon.