A D1 díjkategóriájú autópálya-matricákról dióhéjban

Mivel a legtöbben D1 kategóriájú járművekre vásárolnak autópálya-matricát, sokan úgy tartják, hogy minden személyautóra ez vonatkozik. Azonban ez nem így van, érdemes körültekintőnek lenni matricavásárlás előtt.

 

 

Milyen díjkategóriák vannak?

Az egyes járművekre szabott díjkategória a forgalmi engedélyben olvasható hatósági bejegyzéseken múlik. Természetesen más, a járműre kiadott hiteles okmányból is kideríthetjük annak fajtáját és műszaki adatait, de a forgalmi a legegyértelműbb forrás.

A J-vel jelölt járműkategória, a megengedett legnagyobb össztömeg (F.1), valamint a szállítható személyek száma (S.1) azok az adatok, amelyekre szüksége van a kategória megállapításához.

A jelenleg érvényes díjkategóriák a D1M, D1, D2, B2 vagy az U jelzéssel vannak ellátva. Mint korábban említettük, a leggyakoribb a D1 autópálya-matrica, ami 10 napos, havi vagy egész évre szóló is lehet.

Azt, hogy pontosan melyik kategóriába tartozik az Ön járműve, a NÚSZ Zrt. oldalán. Azonban, ahogyan erre már felhívtuk figyelmét, szüksége lesz a forgalmi engedélyen található adatokra. A D1 kategóriát azonban a továbbiakban itt is ismertetjük.

 

 

A D1 díjkategória

Ide tartoznak a motorkerékpárok és a 3,5 tonna súlyt meg nem haladó személygépjárművek és ezek esetleges pótkocsija. Feltétel továbbá, hogy a vezetővel együtt maximum hét személy szállítására legyen alkalmas.

A D1M pedig lényegében egy alkategória, ami a motorok esetében 10 napos, illetve havi matrica esetén áll fenn, mint lehetőség. Lényegében kedvezményes árat biztosít ilyenkor.
Maga a D1 szintén az olcsóbb kategóriák közé tartozik, ára pedig az időintervallum függvényében változik. Amennyiben egész évben egy megyében használja legtöbbet a díjköteles utakat, akkor az éves megyei matrica éri meg a legjobban.

Azonban arra is figyeljünk, hogy az autópályák nem maradnak egyetlen megye közigazgatási határain belül, tehát a tervezett útvonalnak megfelelően több megyére vagy akár az egész országra szóló matricára is szüksége lehet.

Téves autópálya-használat és pótdíjak

A közlekedési rendszerből és a jelenlegi szabályozásokból kiindulva igencsak egyszerűen megtörténhet, hogy tévedésből hajtunk fel egy díjköteles útszakaszra. Ilyenkor azonban nem kell pánikba esni, mivel a rendelkezések megengednek némi késedelmet.

Jelenleg, ha érvényes matrica nélkül használunk egy autópálya-szakaszt, rendelkezésünkre áll 60 perc, amíg még mindenféle szankció nélkül kiválthatjuk az úthasználati jogosultságunkat. Megfelelő díjkategóriájú matrica mellett pedig annak érvényességi ideje végéig továbbra is használhatjuk a megyei hálózatot.

2021-ben is történt egy apróbb változtatás, ami néhány ember számára kapóra jöhet. Ha jogosulatlan úthasználat esetében nem éltünk a 60 perc türelmi idővel, akkor pótdíj kifizetésére köteleznek minket. Ez azonban jelenleg kiváltható éves országos matrica megvásárlásával.