Milyen kockázatokkal fogunk szembesülni az elkövetkezendő években?

Az utóbbi időben csak kapkodjuk a fejünket, annyi változás ér minket. Nem tudjuk utolérni magunkat, sok esetben képtelenek vagyunk feldolgozni ezeket a változásokat. Az Allianz Hungária 2021-es elemzése arra is rávilágít, hogy a globális átalakulások hatására addig ismeretlen kockázati tényezők kerülhetnek az élvonalba, ilyen volt például a tavalyi évben a járványhelyzet.

 

 

 

Ebben a gyorsan változó világban teljesen más kockázatokkal szembesülünk, változik az értékrendünk és változnak a minket övező trendek. Az elkövetkezendő években az eltérő kockázatokra másképpen is kell felkészülni, a biztosítási rendszer pedig ehhez fog igazodni.

A jövőben dinamikus lesz a kockázatkezelés

A világunk fejlődése szinte már szinte csak nem emberi léptékkel mérhető, így gyakorlatilag nagyon nehéz előre tervezni. Vannak időszakok, amikor teljesen máshogy élünk, mint korábban, ehhez a biztosításoknak is alkalmazkodniuk kell. Pl. előfordul, hogy alig használjuk az autónkat, vagy elkezdünk egészségesebben táplálkozni, jobban figyelünk az életünkre, és kerüljük a veszélyeket. Ezek a gyors életmódbeli változások megkövetelik a biztosítóktól, hogy szerződéseinket dinamikusan kezeljék.

A magas szintű digitalizáció kedvez a dinamikus hozzáállásnak, az okoseszközökkel gyorsan be lehet gyűjteni a változó adatokat, és ugyanilyen sebesen lehet módosítani a szerződéseket. Ezáltal az egyes biztosítási csomagok még inkább egyénre szabhatóak, és igazodnak a gyökeres változásokhoz.

Speciális kockázati csoportok

Az élet számos területén szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyekre – eddig még – nem voltunk felkészülve. Az okoseszközök és használatuk rendkívül gyors terjedése, az új generációk élethez való teljesen eltérő hozzáállása, a mesterséges intelligencia térnyerése, bizonyos társadalmi rétegek közötti különbségek sajnálatos növekedése és legfőképpen a munkához fűződő kapcsolatunk teljes megváltozása mind-mind olyan tényezők, amelyek több esetben csak bizonyos csoportokat érintenek.

A biztosítóknak figyelembe kell venni ezeket a sajátos csoportspecifikus vonásokat, és egy sokkal színesebb, szélesebb körű palettával kell előrukkolni, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni, miközben nem szabad elfelejteniük, hogy a cél mindig a kockázatok csökkentése.

 

 

Közösségi kapcsolatok kockázatokat befolyásoló ereje

Az új generációk már szinte teljesen az interneten élik a mindennapjaikat. Egy adott időszakban felbukkanó problémára, krízishelyzetre is az interneten igyekeznek választ találni, és ehhez igénybe veszik a különböző közösségi hálók építő erejét. A Z-generáció számára egy közösségi alapokon nyugvó, és a közösség által finanszírozott program is megoldás lehet a nehézségekre.

A birtokláshoz való viszony megváltozása

Az új generációknál megfigyelhető az is, hogy már nem akarják a tárgyi javakat, ingatlanokat birtokolni, ezért sokkal inkább előtérbe kerül a felhasználói kockázatokon nyugvó biztosítási modell. A biztosítóknak meg kell ismerniük és érteniük ezeket az igényeket, és ennek megfelelően kell kialakítani új csomagjaikat.