A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021. évi kamarai kitüntetettjei

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021. május 31-én a megfelelő óvintézkedések mellett tartotta díjátadó ünnepségét, ahol a megjelent vállalkozók, díjazottak, Pekó Lászlótól a kamara elnökétől és a tagozati alelnököktől vehették át elismerésüket.

 

 

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráért” díj
 
Tarnavölgyi Gergely
Tarnavölgyi Gergely a Kelet-Magyarország című megyei napilap munkatársa, már 10 éve. Nyíregyházán született, ahol először kézilabdázóként lett ismert. Aktív pályafutása során tudatosan készült a kézilabda utáni éveire, és  bár szeretett sportágától nem szakadt el teljesen, hiszen edzőként és játékvezetőként még láthatjuk őt a pályán és a pálya mellett, mindig is vonzotta az újságírás, amelyhez családi szálon is kötődött. Már aktív játékosként is kipróbálta magát ezen a területen. Érdekes, hogy nem sportújságíróként teljesedett ki, 2011-ben, amikor a megyei napilap munkatársa lett, döntően gazdasági témájú cikkeket kezdett írni, azóta teljesen otthonosan mozog ezen a területen. Munkáját nagy odafigyeléssel, körültekintően végzi. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával kiváló szakmai kapcsolatot ápol. A kamara jelentős rendezvényeiről, versenyekről, projektekről – általánosan a kamara szakmai tevékenységéről hitelesen, pontosan tájékoztatja a megyei olvasóközönséget.

Az „Év Vállalkozása” díj

Lemezcentrum Kft.
A Lemezcentrum Kft. közel 30 éve foglalkozik építőipari anyagok kereskedelmével. 1992 óta aktív részese az szektornak a keleti régióban. Gyártás és forgalmazás terén egyaránt nagy tapasztalattal rendelkezik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint visszatérő vásárlóik elégedettsége. Trapéz és cserepeslemezeik a legkeresettebb termékek közé tartoznak, köszönhetően a széleskörű felhasználási lehetőségeknek. A hagyományos lemeztermékek mellett szendvicspanelek, élhajlított elemek, és a felszereléshez, alkalmazáshoz szükséges kiegészítők állnak az ügyfeleik rendelkezésére. Az elmúlt években sikeresen valósított meg fejlesztéseket pályázati forrásokból is annak érdekében, hogy még tovább növelje vevői elégedettségét. Többek között telephelyfejlesztéssel és eszközpark bővítéssel alakított ki modern gyártási és kereskedelmi környezetet, valamint a tavalyi év folyamán megvalósított egy – az energiahatékonyságot célzó – energetikai korszerűsítési beruházást is, melynek során napelemek telepítésére került sor a vállalkozás telephelyén.

Az „Év Ipari Vállalkozása” díj

Unimatik Kft.
A konzerv-, valamint a tejipar egyedi igényeit megvalósító Unimatik Kft. testreszabott és komplex termelővonalak tervezését és telepítését végzi egyedi megrendelések alapján többek között hazánkban, Közép- és Kelet-Európában, valamint Oroszországban. Az 1994-ben alakult, élelmiszeripari gépgyártás, illetve gépjavítás tevékenységet végző vállalkozás komoly know-how-val rendelkezik a cégvezetőnek és kollégáinak a nyíregyházi konzervgyárban eltöltött több évtizedes tapasztalata alapján. Jelenleg 3500 m2 területen, teljes infrastruktúrával, saját gépparkkal gyártanak és fejlesztenek vevőik számára. Soha nem gyártanak két egyforma gépet, minden vevő a saját tevékenységére és üzleti méretére szabva kapja meg a rendszert, amely bármikor továbbfejleszthető. A cégvezető szerint három tényezőben határozható meg a vállalkozás sikere: minőség, bizalom és ár, illetve van még egy másik titok: „Ha az ember őszinte, megtartja, amit ígér, akkor ugyanazt kapja vissza a partnereitől is. Ha eléri a vállalat, hogy bíznak benne, akkor az fordítva is működni fog.

Az „Év Kereskedelmi Vállalkozása” díj

Nyírpapír Kft.
A Nyírpapír Kft-t 1996-ban alakult, az eltelt 25 év alatt a vállalkozás jelentős fejlődésen és átalakuláson ment keresztül.  Mára a megyeszékhely egyik legjelentősebb papír-írószert, vegyiárut forgalmazó kis- és nagykereskedése lett. A Kft. piacvezető pozíciót tölt be a közületi háztartási papírok és az irodaszerek területén. A megyében és a régióban elsősorban intézmények teljes körű ellátását biztosítja az említett termékkategóriákból kiemelkedő választékban, magas minőségben és kedvező árakon. A cég az ország legjelentősebb nagykereskedelmi társulásainak tagja. Valamennyi vásárlóját megkülönböztetett figyelemmel kezeli, így egyedi kéréseket is igyekszik teljesíteni, legyen az termék vagy szolgáltatás. A Kft. stabil működésére garanciát jelent a vevőkkel és szállítókkal kialakított hagyományos értékrenden alapuló üzleti viszony. A vállalkozás jelentős mértékben hozzájárul a kamara pályaorientációs tevékenységének sikereihez, hiszen évek óta rendszeresen fogad iskolás csoportokat, melynek köszönhetően a diákok a gyakorlatban ismerhetik meg az áru útját a gyártótól a vevőig.

Az „Év Kézműves Vállalkozása” díj

Károly Zoltánné
Károly Zoltánné vállalkozói tevékenységét – fodrász szakmában – a kezdetektől a mai napig lokál patriótaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végezte és végzi a mai napig is. Önkéntes kamarai tagsága mellett a kamara által gondozott szakmai vizsgabizottsági névjegyzék tagjaként felügyeli a fodrász szakma tanulóinak szakmai előmenetelét. Szakmai elismertségét és hozzáértését jelzi, hogy 2015-ben sikeres mestervizsgát tett, hiszen számára mindig fontos a folyamatos fejlődés és továbbképzés annak érdekében, hogy a legteljesebb körűen tudja kiszolgálni vendégei igényeit, valamint hitelesen tudja továbbadni tanulóinak a legfrissebb szakmai ismereteket és divatirányzatokat. Életében nagyon fontos szerepet tölt be a szakmai utánpótlás nevelése, hiszen már a kezdetektől foglalkozott tanulók képzésével. Az elmúlt 40 évben közel 50 tanuló sajátíthatta el az ő szakmai iránymutatása mellett a fodrász szakma minden szépségét és kihívásait. A szakmában elöltött 44 év után is ugyanolyan lelkesedéssel dolgozik, mint a pályája elején.

Az „Év Szolgáltató Vállalkozása” díj

Vigafa-Team Kft.
A Vigafa Team Kft. 2007-ben alakult, főtevékenysége az építőipari kivitelezés. A társaság székhelye Nyíregyházán található, ebből adódóan is elsősorban nyíregyházán és a megyében végzi szakmai tevékenységét. A cég 2014 májusában egyszemélyes társasággá alakult, a társaság ügyvezető igazgatója és tulajdonosa Hegedűs Gábor. A Kft-nek jelenleg 3 fő alkalmazottja van, ezen kívül számos alvállalkozóval áll kapcsolatban, akik a generál kivitelezői munkához a szakmai hátteret biztosítják. Állandó üzleti partnerei között olyan vállalkozások találhatóak, mint pl: Michelin Hungária Kft., Electrolux Lehel Kft., NYÍRSÉGVÍZ Zrt. vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányság. Ezen felül tevékenységének jelentős részét fedi le a lakosság részére társas, illetve egyéni lakások kivitelezése.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Szakképzéséért” díj

Batta Péter (posthumus)
Batta Péter szakmai munkássága  a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában 1997-ben kezdődött. Kezdetben az intézmény tanboltjában eladó tanulók gyakorlati oktatását végezte, majd 2002-től kibővültek feladatai: a gyakorlati munkahelyekre kihelyezett tanulók szakmai haladását követte figyelemmel, folyamatosan kapcsolatot tartva a vállalkozásokkal. Munkájának fontos része volt a Szabolcs–Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködés, amely szintén gördülékeny és hatékony volt. 2008-tól szakmai elméleti tanárként folytatta munkáját a szociális gondozó képzésben, folyamatosan képezte magát egyetemi diplomát szerzett. Mindemellett haláláig  koordinálta a tanulók, a gyakorlati képzőhelyek, az intézmény és a kamara közötti kapcsolattartást és együttműködést. Mindig igyekezett a felmerülő problémák rugalmas megoldására, a kompromisszumok megtalálására, bárki bizalommal fordulhatott hozzá kérdéseivel. Feladatait mindig jókedvvel, fáradhatatlanul végezte, jó ember volt, a közösségért tenni akaró, szorgalmas. Azon kevesek egyike, akik életében a mindennapi gond és a vidámság megfért együtt a tenni akarással. Akik ismerték személyét, munkásságát, mind jó szívvel, tisztelettel emlékeznek rá.

Szőnyi Mihály
Szőnyi Mihály a gépészeti és az építőipari, közlekedési szakmák területén nagy tapasztalattal rendelkezik. Kiváló szervezői, irányítási képességekkel bír, emellett magas színvonalú az elméleti és gyakorlati tudása. 1990 óta mind a mai napig a megyei szakképzés életében tevékenyen vesz részt mint oktató, vizsgabizottsági elnök, vizsgabizottsági tag, illetve szakértői feladatokat is ellát. Az iskolarendszerű oktatás számos munkakörében bizonyította szakmai rátermettségét, hiszen a rendszerben eltöltött közel 35 év alatt volt gyakorlati műszaki oktató, mérnöktanár munkaközösség vezető, tanműhely vezető, majd szakmai igazgató helyettes nyugdíjba vonulásáig. Iskolavezetőként lelkiismeretesen koordinálta a szakmai képzést, az elméleti és a gyakorlati egység megteremtésére törekedett. Szoros kapcsolatot ápolt a tanulóképzést biztosító gazdasági szervezetekkel, emellett a kamarával folytatott szakmai együttműködése is kiváló. Elismerésreméltó a mesterképzésben betöltött szerepe, hiszen nemcsak a mesterjelöltek felkészítését végzi lelkiismeretesen, hanem tevékenyen részt vett a hegesztő, szerkezetlakatos, ipari gépész mesterképzés képzési és vizsgakövetelmény dokumentumainak kidolgozásában.

„Kiváló Gyakorlati Képzőhely” díj

Szatmár-Jármű Kft.
A Szatmár-Jármű Kft. 2007-től képzi a nappali tagozatos autószerelő és autótechnikus tanulókat. A szakmában kimagaslónak számító 78 fő tanuló szerzett bizonyítványt a cégnél folyó gyakorlati képzés során. A képzőhelyen mestervizsgázott, magasan képzett gyakorlati oktatók végzik tevékenységüket, a képzés tárgyi eszközeit folyamatosan fejlesztik, a tanulók modern-korszerű eszközökön sajátíthatják el a szakma ismeretanyagát. A Kft. együttműködése a szakképző intézményekkel, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is példaértékű, a képzési programok lebonyolítása, a dokumentáció kezelése, a szakmai fejlesztés magas szintű. Különösen jelentős a képzőhely tevékenysége a Mátészalkai térségben, ahol kevesebb gyakorlati képzőhely áll rendelkezésre a tanulók duális képzéséhez.

„Arany Koszorús Mester” cím

Arany Koszorús Mester cím kitüntetésben részesül:
Huray Gábor
Lukovics György

A kitüntetett szakemberek kiemelkedő szakmai munkásságukkal hozzájárultak a térség gazdasági fejlődéséhez, valamint a szakmai utánpótlás neveléséhez. Huray Gábor a gépészet területén, a víz-, gáz- és fűtés szerelő szakmákban, Lukovics György pedig a szépségipar területén a fodrász szakmában bizonyította, illetve bizonyítja a mai napig is elhivatottságát. Évtizedek óta tanúsított szakmai hozzáértésük példamutató nemcsak a tanulóifjúságnak, hanem a vállalkozó társaknak is. Mindketten számos szakmai elismerés büszke tulajdonosai, amelyet most a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Arany Koszorús Mester címével tovább bővítenek.

Kamarai munkatársak jubileumi jutalma

Jubileumi jutalomban részesülő munkatársak:

Kalenyák Jánosné – a kamaránál elöltött 20 éves jubileuma alkalmából
Kissné Kalakai Henriett – a kamaránál eltöltött 25 éves jubileuma alkalmából
Kósáné Lőrincz Szilvia – a kamaránál eltöltött 25 éves jubileuma alkalmából
Molnár Tamás – a kamaránál eltöltött 25 éves jubileuma alkalmából
dr. Pintérné Urbán Éva – a kamaránál eltöltött 25 éves jubileuma alkalmából