Tájékoztatás – Vörös kód a hőség miatt

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és intézményei – kiemelten a szociális és egészségügyi intézmények - fokozott figyelmet fordítanak a rászoruló személyekre és családokra, különös tekintettel az extrém időjárási viszonyokra.

 

 

Az Önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan fennálló hőségriasztás miatt a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/E. § (3) bekezdése alapján a Szociális Ügyekért Felelős Államtitkár 2021. június 21-én 8.00 órától 2021. június 24. 8.00. óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

A Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztálya tájékoztatása szerint a diszpécserszolgáltatás feladatait Nyíregyházán a Periféria Egyesület látja el. Az egyesület diszpécser szolgálata bármilyen segítségkéréssel 24 órán át hívható a 42/504-618 telefonszámon. Az Egyesület utcai szolgálatainak munkatársai az extrém hőségben naponta, hétvégén is felkeresik az ellátási területükön lévő hajléktalanokat, segítséget nyújtanak a rászorulók részére. A diszpécserközpont előzetes jelzése alapján – a Vörös Kód ideje alatt - a bentlakásos intézmények kötelesek az intézménybe érkező hajléktalan személyeknek, rászorultaknak életük és testi épségük megóvásához szükséges mértékben a pihenés lehetőségét, valamint a kiszáradás megelőzése érdekében folyadékot biztosítani.

Az Egyesület ügyfelei részére megfelelő mennyiségű ivóvizet és információs szórólapot biztosít, közérthető tanácsokkal a kánikulai időszakra. A szórólap tartalmazza azon helyek listáját, ahol az ügyfelek menedéket találnak a hőség elől, a városban fellelhető ivó kutakat és az Észak- alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat telefonszámát. A szolgálat munkatársai szükség esetén az adott helyzetnek és az ügyfél állapotának megfelelően, a diszpécserszolgálattal közösen gondoskodnak az ügyfél intézményes elhelyezéséről.