Székelyföldön épített kapcsolatokat a Diák-polgármesteri Iroda

A Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda (NYDPI)  tagjai július 8-11. között székelyföldi úton vettek részt, melynek a célja a kapcsolatépítésen kívül a Csíkszeredai Diáktanács és a pandémia utáni ifjúsági élet megismerése volt.

 

 

Rögtön az első napon egy hosszú utazást és a szállás elfoglalását követően megérkeztünk a Csíkszereda közelében található Csíkszentsimonba, ahol a település polgármesterével, Kozma Istvánnal találkoztunk. Részletesen beszélt arról, hogy hogyan tudja egy fiatal elérni a céljait és egy önkéntesből hogyan lehet pár év alatt akár egy település első számú vezetője, valamint a helyi fiatalok törekvéseit is szóba ejtette. Emellett ellátogattunk a Csíki Sörgyárba, meghallgattuk a történetét, törekvéseit, a programjaik szervezésének körülményeit és megnéztük különféle helységeit, a sör készítésének fázisait. A második napon a helyi diákszervezetek küldötteivel találkoztunk: itt jövőbeli projektekről, illetve a pandémia utáni visszarázódásról beszélgettünk, egyúttal olyan együttműködés alapjait tettük le, mely révén a jövőben még szorosabbá tudjuk fűzni kapcsolatainkat, valamint közös projektek elindításáról is egyeztetéseket kezdtünk. A beszélgetést követően ellátogattunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, ahol megtekinthettük a közelmúltban felújított épületet, könyvtárat és az egyetem különféle termeit. A nap zárásaként felkerestük a Mikó-várat, melyben helytörténeti és időszakos kiállítást tekintettünk meg idegenvezetéssel. A következő reggel a csíkszentsimoni fiatalokkal együtt elmentünk közös csapatépítésre, bobozni a hegyekbe, ezután meglátogattuk az „ezer éves határt”, felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot és a nap zárásaként a Szent Anna-tónál töltöttük az esténk hátralévő részét.

 

Az életre szóló élmények és barátságok kötése mellett szakmai szempontból is sok közös együttműködést, projektet indítottunk el, melyek reményeink szerint a nyíregyházi és csíki fiataloknak is szólnak majd a jövőben.