Nyíregyházi buszközlekedés fejlesztése

Augusztus 30-ától tovább fejlődik Nyíregyháza helyi buszközlekedése. A részletekről csütörtökön Pató István a Városfejlesztési ás Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője, Ekés András, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője és Kató József a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője sajtótájékoztató keretében számolt be.

 

 

Visszatekintés

2020. augusztus 20-ától van érvényben Nyíregyháza belterületén a Mobilissimus által tervezett új buszhálózat és a hozzá kapcsolódó menetrend, mellyel jelentősen bővültek a városrészek közötti kapcsolatok, kevesebb átszállásra van szükség, és ütemes közlekedés valósult meg. Az elmúlt hónapokban valamennyi helyi autóbuszba beépítették a fedélzeti egységeket, az ún. OBU-kat, amelyek adatai révén pontosabban közlekednek a buszok, s a tervezők számára lehetőség nyílt a menetrendek felülvizsgálatára.

Finomhangolás

Az augusztus 30-ától érvénybe lépő újabb finomhangolás elsődleges célja, hogy az elmúlt időszak utas
igényeinek és a nagyfoglalkoztatók jelzéseinek figyelembevételével könnyebbé és egyszerűbbé tegye a városon belüli közlekedést. Ezért most a kisebb hálózati változások mellett számos menetrendi módosítás lép életbe, tovább segítve a munkába és iskolába járás feltételeit. Célkitűzés, hogy az új buszhálózat iránti bizalom tovább erősödjön, és egyre többen válasszák a közösségi közlekedést Nyíregyházán. Ezen dolgozott hónapokon keresztül az önkormányzat, és a tervező Mobilissimus.
A legtöbb vonalon kisebb menetrendi és menetidő korrekciókra kerül sor, így mindenképpen érdemes tájékozódni indulás előtt az új indulási időpontokról. Néhány új vagy módosuló autóbuszvonal is megjelenik a nyíregyházi helyi közlekedésben, segítve a városrészek közötti jobb kapcsolatokat és az eddig ki nem szolgált területek feltárását.

Új vonalak

Az új 8B a 8-as meghosszabbításaként körjáratként közlekedik, és Sóstógyógyfürdő után a Berenát utcát érintve a Kemecsei úton halad a Vasútállomás felé, új - ideiglenes - megálló épül a Berenát utcában a Fürdő utcánál.
A szintén új 27-es autóbusz a Szélsőbokori úttól a Kertvároson, a belvároson és Jósavároson át a Sóstói úti kórházig közlekedik hétköznap csúcsidőben, átszállásmentes kapcsolatot adva a városrészek között.
Az új 97-es Örökösföld és az Electrolux között közlekedik a Tünde utcán keresztül, gyorsabb eljutást biztosítva a lakótelep és az ipari park között.
A 9 és 9Y jelzésű vonalak váltják a 6, 6Y és 66-os Vasútállomás és Huszár telep közötti szakaszát, így a Kollégium és a belvárosi iskolák között jobb kapcsolat jön létre. A 6-os a mai 6A útvonalán közlekedik a jövőben.
Módosuló vonalak
A 13-as néhány esetben Kistelekiszőlőn át közlekedik 13Y jelzéssel, segítve az Alma utcai iskola elérését a városrészből.
A 17K helyett a 17Y közlekedik a Kórház és a Törzs utca érintésével, ezzel a lakótelep keleti oldala felől is lehetővé válik a közvetlen eljutás az egészségügyi intézménybe.
A 91-es a jövőben az új 97-es miatt a mai 91A vonalán közlekedik 91-es jelzéssel.

Változó követés és üzemidő

A 12-12A autóbuszok közös követése révén az Északi körúton sűrűbb közlekedés lesz csúcsidőben. A 12-es tanszünetben napközben gyakrabban fog közlekedni.
A 24-es délután hosszabb üzemidőben jár, ezzel az Északi körúti iskolákból könnyebb lesz hazajutni.
A 44-es délután fél óránként közlekedik az eddigi óránkénti követés helyett, így Orosra is könnyebb lesz eljutni a jósavárosi iskolák és Örökösföld felől.
Könnyebb eljutás a munkahelyekre
Az Electrolux és a LEGO felé is közlekednek majd gyorsjáratok 90E és 93E jelzéssel, melyek az ipari parkok és a Vasút- illetve Autóbusz-állomás közötti megállókban nem állnak meg.
A 90-es autóbusz egészen a Révész-Michelin Logisztikai Központig közlekedik, érintve a többi foglalkoztatót is az Ipari parkban.
A 94-es buszok hétvégén is közlekedni fognak.
Az új 95L autóbuszok a 95-ös vonalát követően a Tiszavasvári úti LEGO-ig közlekednek bizonyos műszakváltások idejében.
Külterületi hálózat és menetrend
A H31-es, H35-ös és H40-es vonalakon ütemes, a munkába-, és iskolába járást jobban segítő menetrend lép életbe.
A H35-ös és a H40-es vonalakon javul a hétvégi közlekedés is.
Az új H30-as révén a rozsréti iskolába is könnyebb lesz az eljutás Oláhrét, Butykasor és Újsor tanya felől reggel és délután is
Nyíregyháza belterületét érintő módosítások részletes leírása
1, 1A – nincs változás.
2, 2A, 22 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.
3, 3A, 30, 30A, H30 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások. Lakossági észrevételek, illetve a bel- és külterületi hálózat és menetrend összehangolása miatt, egyes járatok esetében H30 jelzéssel közlekednek az autóbuszok Rozsrétre, majd tovább Oláhrét felé. Néhány járat érinti Rozsrét iskola megállót is.
4, 4Y – az esti időszakban kismértékben módosul a 4-es és 4Y menetrendje.
5, 5A, 55 – nincs változás.
6 – az útvonal rövidül, Örökösföld és az Autóbusz-állomás között közlekedik. A Vasútállomás és a Huszártelep között az új 9 és 9Y autóbuszok közlekednek, utóbbiak az Esély Centrum érintésével.
A 6Y és 66-os jelzésű autóbuszok nem közlekednek augusztus 30. után. A változásokat a 9 és 9Y vonalaknál érdemes még keresni.
7, 18, 44 – kisebb menetrendi változások lesznek, a 44-es autóbuszok üzemideje bővül, tanítási napokon a délutáni időszakban sűrűbben közlekednek.
8, 8A és az új 8B – Kísérleti jelleggel a 8-as buszok egy része 8B jelzéssel, hétköznapi csúcsidőben a sóstógyógyfürdői végállomás után nem fordul vissza, hanem körjáratként a Berenát utcán át, a Kemecsei úton haladva éri el újból a Sóstói úti kórházat, és közlekedik tovább a belvároson át a Vasútállomásra.
A 8-as buszok közel változatlan menetrenddel közlekednek
Új 9 és 9Y – a 6, 6Y Vasútállomás és Huszártelep közötti szakaszát az új 9 és 9Y buszok váltják fel a korábbiakkal megegyező útvonalon.
A 9Y érinti az Esély Centrumot is, és közvetlen vasútállomási kapcsolatot biztosít a Szélsőbokori út felől.

10 – a 10-es buszok minden esetben elérik Örökösföldet.
A 10A augusztus 30-tól nem közlekedik.
11 – az alacsony kihasználtság miatt tanszüneti munkanapokon délután a 11-es buszok nem közlekednek.
12, 12A – csúcsidőben a 12A buszok hétköznap a reggeli és délutáni időszakban is közlekedni fognak. A 12-es buszok tanszüneti munkanapokon napközben 30 helyett 20 percenként közlekednek.
13 és az új 13Y – az Alma utcai iskolában tanulók jobb kiszolgálása érdekében a 13-as buszok néhány indulása esetén reggel az Alma utcai iskola irányában, délután a Sóstói úti kórház felé Kistelekiszőlő érintésével közlekedik 13Y jelzéssel, így az Alma utcai iskolába közvetlenül el lehet jutni Kistelekiszőlőről is, délután pedig ellenirányban.
14, 14F – nincs változás.
17 és az új 17Y – a 17 és 17K vonalak a jövőben 17 és 17Y számjelzéssel közlekednek, utóbbiak a kórház és a Törzs utca érintésével. A Család utca felől az 5, 5A és 55-ös buszok továbbra is biztosítják a kórház elérését.
20, 21 – nincs változás.
24 – a folyamatosan növekvő utasigény miatt változik az autóbuszok üzemideje. Tanítási napokon délután több indulással, 13:00 és 17:00 között közlekedik, tanszünetben viszont a 3-as és 3A járatok érintik délután Kistelekiszőlőt a 24-es helyett.
Új 27-es – az autóbuszvonal révén új kapcsolat jön létre hétköznap csúcsidőben Kertvárosból, a Szélsőbokori útról Jósavároson át a Sóstói úti kórházhoz, a 17-es és 14-es útvonalának érintésével. Kertvárosból ezentúl a 17, 17Y és 27-es buszok együttes követése biztosítja a belváros felé a korábbi követési időközt. Tanítási napokon reggel 15 helyett 10 percenként indul busz Kertvárosból a belváros felé.

Nagyfoglalkoztatói vonalak változásai, részletezve

Nyíregyháza önkormányzata folyamatosan kapcsolatban van a város nagyfoglalkoztatóival. Célja, hogy egyre több munkavállaló válassza a helyi buszközlekedést. Ennek érdekében az alábbi változások lépnek életbe a nagyfoglalkoztatók igényeit segítve:
90, 90E, 91 – a 91A autóbusz augusztus 30-ától 91-es jelzéssel közlekedik az Autóbusz-állomástól.
A 90-es autóbusz Electrolux érintésével a Révész-Michelin Logisztikai Központig, ahová eddig nem közlekedett helyi autóbusz. Egyes műszakokhoz 90E jelzéssel indul gyorsjárat az Autóbusz-állomás és Electrolux között, a Vasútállomás és az ipari park között megállás nélkül.
92, 93, 93E – a 92-es buszok a jövőben nem érintik az Autóbusz-állomást, hanem Jósaváros felől a Búza téren át gyorsabb eljutást biztosítanak a LEGO felé.
Az Autóbusz-állomást továbbra is érinti a 93-as autóbusz és a 93A helyett gyorsjáratként közlekedő 93E autóbusz.
94, 95, 95L – néhány kisebb forgalmú műszakváltás idejében a LEGO-t a 95-ös buszok útvonalának meghosszabbításával a 95L jelzésű járatok fogják kiszolgálni a Michelin érintésével, a Rókabokori úton keresztül.
Hétvégi napokon a 94-es autóbusz is közlekedik a legnagyobb műszakváltásokhoz.
96 – nincs változás.
97 – Örökösföld és az Ipari Park között a 91-es helyett az új, 97-es busz teremt közvetlen kapcsolatot, a Tünde utcán keresztül, a járat az ipari park valamennyi megállóhelyét érinti.
A belváros felőli kapcsolatot pedig az Electrolux felé a 90-es vonal továbbra is biztosítja Jósaváros felől.

Külterületeket érintő autóbuszok változásai

A legfőbb változás, hogy a H-s autóbuszok ütemesebben közlekednek, jobban igazodva a munkába járáshoz.
Új H30, H31 – a H31-es autóbuszok egyes indulásai H30-as jelzéssel Rozsrét érintésével közlekednek. Több járat érinti Újsortanyát és Oláhrétet.
H32 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.
H35 – új ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, hétvégi napokon eggyel több járatpár indul a vonalon.
H40 – új, ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, megújult betérési renddel, a körbeutazások számát minimalizálva.

Információk, jegy-, és bérletvásárlás

Kifejezetten nyíregyháziaknak készült portál, a nyiregyhaza.volanbusz.hu – ahol minden megtalálható egy helyen a nyíregyházi buszközlekedésről. A mobiltelefonról is könnyedén böngészhető, önálló honlap lehetővé teszi, hogy mindent egy helyen találjanak meg az utasok. A részletes menetrendek mellett vonalhálózati térképek könnyítik a helyi útvonaltervezést. Külön menüpont segíti a jegy- és bérletvásárlást, valamint utazási tanácsokkal is szolgál a társaság. Friss, közlekedési információkat tartalmazó oldalának a linkje is megtalálható itt, de az aktuális forgalmi híreket, változásokat is megjelenteti. Innen tölthetőek le a vonalankénti és megállóhelyekre is elkészített menetrendek, valamint az általános és városrészi, valamint nagyfoglalkoztatói térképek, de a külterületi vonalakra is önálló térkép készült.
Az új menetrend a menetrend.app alkalmazásból és a Google Maps útvonaltervezőjéből is elérhető, illetve vásárolható lesz menetrendkönyv.
A megszokott módokon túl, a MÁV állomások pénztáraiban és a MÁV alkalmazásában is megvásárolhatóak a nyíregyházi jegyek és bérletek, de várhatóan még az idei évben négy jegyautomata is segíteni fogja a jegyek, bérletek megvásárlását. 2022-ben pedig cél, hogy új tarifatermékek megjelenjenek a nyíregyházi buszközlekedés palettáján, ezzel is vonzóbbá téve a hely autóbuszok használatát és növelve a fenntartható városi mobilitás iránti elkötelezettséget.

Várják a visszajelzéseket

A pontosabb tervezést és finomhangolást a műszeres adatgyűjtés mellett természetesen az is nagyban segíti, ha az utasok közvetlenül jelzik tapasztalataikat. A tervező cég, a Mobilissimus ezúton is azt kéri a tisztelt utazóközönségtől, ha a menetrenddel, illetve általában véve a közösségi közlekedéssel kapcsolatos észrevételük van, azt a szolgáltatóhoz, tehát a Volánbuszhoz juttassák el az info@volanbusz.hu e-mail-címre. Fontos, hogy az észrevétel minél több konkrétumot tartalmazzon, mert akár a szolgáltató, akár a tervező csak ez alapján tudja megvizsgálni az észrevételt és probléma esetén a megoldás lehetőségét.