Bringával a tirpák telepesek nyomában

"Tirpák telepesek nyomában" címmel újabb örökségkörre hívja a kerékpáros túrázókat a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. szeptember 11-én (szombaton). A kirándulás során Nyíregyháza sajátos külterületi részét, a bokortanyák övezetét fedezhetitek fel egy 33 kilométeres túra keretében.

 

 

A túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének visszautazni az időben egészen Nyíregyháza alapításának időszakába és megismerkedni a várost alapító tirpák telepesekkel.
A 33 kilométeres túra során betekintést nyerhetünk a városellátó és a szántóföldi gazdálkodás folyamatába, valamint megismerhetjük, hogy milyen változatosan alakul az egyes tanyák és porták helyzete. Láthatjuk a tanyasi életmód szépségeit, előnyeit és nehézségeit, valamint megtapasztalhatjuk, hogy milyen kihívásokkal nézhettek szembe a XVIII. - XIX. században a telepítők, a bokortanyák lakói.

Gyülekező:
2021.09.11. 8:15 óra
Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom (Luther tér)

Indulás:
2021.09.11. 9:00 óra
A templom megtekintése után

Útvonal:
Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom – Iskola utca – Széchényi, Vasgyár, Mező utca, Tokaji út – 38-as úton Nyírtelek (kerékpárúton) – Bedőbokor - Halmosbokor – Markóbokor – Sulyánbokor – Mohosbokor - Rókabokor – Gerhátbokor – Istvánbokor – LEGO – Salamonbokor – Kertváros – Nyíregyháza centrum, Városalapító atyák szobra

Részvételi díj:
1000 Ft/fő, amelyet a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. számára szükséges megfizetni. A díj tartalmazza a túraszervezés, túravezetés, szakvezetés és kerékpáros szervízszolgáltatás díját. A belépők megfizetése önköltséges.

Szakvezető, túravezető: Bácskainé Pristyák Erika

Jelentkezési határidő:
2021. szeptember 10. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

Elérhetőségek:
Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://nyiregyhaza.info.hu/
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

Kerékpárbérlés:
Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárok vagy ebike (elektromos rásegítésű kerékpárok) bérlését biztosítjuk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt. A kerékpárbérlés napi díja most kedvezményesen 2500 Ft/kerékpár, 7500 Ft/ebike. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

Szervezők:
Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.
Középkori Templomok Útja Egyesület