Megérkezett Naomi, a szélesszájú orrszarvú a Sóstó Zoo-ba

Új orrszarvú nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba a természetben veszélyben lévő szélesszájú orrszarvúak sikeres tenyésztése érdekében.

 

 

 

Az állatkertek feladatai átértékelődtek, míg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése a fő feladat.

A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

A Nyíregyházi Állatpark régóta tart szélesszájú orrszarvúakat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálnia sikeres párzás érdekében, így újabb orrszarvú nőstény érkezett ide, Curt-höz a 24 éves hím állathoz.

A szállítást több hónapnyi szervezés előzte meg, hiszen az 1,2 tonnás állat kifutóból kiemelésére és szállítására speciális szállítóeszközök kellettek. ( a kirakodás felvételei elérhetőek a hivatalos facebook oldalunkon)

Naomi, az új orrszarvú nőstény 3 esztendős,  az Arnhemi Állatkertben született és a karanténidőszak letelte után azonnal megismerkedett nőivarú fajtársaival  a 20 esztendős Sakile-vel és a szintén idén érkezett Makobu-val. Leendő vőlegénye egyelőre a szomszédos kifutóból figyeli háremét, de reméljük hamarosan sor kerül egy sikeres orrszarvú randevúra.

 

 

A szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) a ma élő fajok között a legnagyobb, testtömege a 2-3 tonnát is elérheti. Orrszarva miatt olyan mértékben vadászták Afrikában, hogy néhány évtizede majdnem kipusztult, a hatékony védelmi intézkedések hatására azonban újra elkezdett szaporodni. A talajon legelészve táplálkozik, a lágyszárú növényeket állkapcsának kanál szerűén ellaposodó elülső részével tépi le. Az összes orrszarvúfajhoz hasonlóan, a bikák általában magányosan élnek, a tehenek és borjaik kis családi kötelékekben.

A Nyíregyházi Állatpark azon kevés állatkertek egyike, ahol több orrszarvúfaj is bemutatásra kerül. A most érkezett fiatal tehénnel már 4 afrikai szélesszájú és 3 indiai orrszarvú él itt, az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Az első állat 2006-ban, míg a legutóbbi nemrég érkezett hozzánk.

 

Sóstó Zoo