Megújultak Nyíregyháza zöldfelületei

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 1,587 milliárd forint, 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című, TOP-6.3.2-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására.

 

 

 

A projekt a Benczúr és a Bessenyei tér, a Bujtosi városliget rehabilitációját, az Arany János utca- Pazonyi tér zöldfelületi megújítását, valamint a Bocskai utca 16. szám alatti Szolgáltatóház kialakítást tartalmazta.

A projekt eredményeként a megvalósítási található zöldfelületek megújultak, illetve egy önkormányzati tulajdonú, használaton kívüli épület gazdasági céllal hasznosult (Bocskai utca 16). A fejlesztés hozzájárul a település általános környezeti állapotának javulásához, mivel a beruházás által jelentős zöldfelület-fejlesztés valósult meg. A megvalósítás során olyan módszerek kerültek alkalmazásra, amelyek környezetvédő módon biztosítják az infrastruktúra működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. A Szolgáltató Központ kialakítása a gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás bővülését is eredményezi, épületenergetikai szempontok, illetve akadálymentesítés figyelembevételével.

A Bessenyei téren, a Móricz Zsigmond Színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épült, ahol egy új szökőkút is helyet kapott, emelve a színház épület látványát és hangulatát. Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópálya került kialakításra környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére.

A Benczúr téren fejújításra került a Vénusz szökőkút. Ezt szintén szilárd burkolat övezi, a közelében térkő burkolatú pihenőfelület került kialakításra. A téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesült, ahol kézmosásra és WC használatra lett lehetőség.

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és térkő burkolatú sétányok teszik átjárhatóvá, amelyeket az újonnan épült közvilágítás világít meg.
Bocskai Kálmán Szolgáltatóház: a Bocskai és a Kálmán utca sarkán lévő, helyi védettséget élvező épület romos, életveszélyes állapotú volt. Az Önkormányzat számára prioritás a város jellegét bemutató régi házak állagmegóvása, renoválása, esetleges újjáépítése. A Bocskai utcai épület évek óta megfelelő forrásra várt, hogy újra régi fényében tündököljön.
A hosszú évek időjárási körülményeinek következtében az épület állapota jelentősen leromlott, így a renoválás a műszaki állapotromlás hatására már nem volt megoldható. A város az épület tervezésekor figyelembe vette annak jellegét, így a helyére épülő új épület küllemében megőrzi a régi épület jellegét.

A bontási munkálatok megkezdését megelőzően állapotfelmérés készült, így az épület Bocskai utcai frontja minden díszítő elemmel együtt eredeti állapotában, az épület többi része pedig mégis 21. századi igényeket kielégítő műszaki megoldásokkal és szolgáltatásokkal nyerte el végső állapotát.

Az előzőekben ismertetett okok miatt a bruttó 285,64m2 alapterületű épület bontása volt szükséges, melynek helyén egy új, háromszintes ház épült, a hozzá kapcsolódó valamennyi infrastrukturális és egyéb, az épület rendeltetésszerű használatához szükséges létesítmények kiépítésével együttesen. Az épület melletti területen köztérként is funkcionáló kert került kialakításra sok zöldfelülettel, növénysávokkal és burkolt járdákkal, teresedéssel, lépcsővel és akadálymentes rámpával. A bejárat a járdán keresztül kerekesszékkel is megközelíthető, az épületben a közlekedés lifttel és lépcsővel kerül megoldásra.

A szolgáltatóház kiszolgálására 8 db parkolóhely létesült a 76/2 hrsz-ú telken, sorompó lezárással, gyeprácsos felülettel. A parkoló melletti térburkolaton egy 10 férőhelyes kerékpártároló is elhelyezésre került.

Az épület 2021 nyara óta - mint a város új attrakciója - Selfie Múzeumként üzemel.
Az Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel valósult meg.

Pazonyi tér park-rekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel, pihenő padok, szemetes szelencék kihelyezésével, valamint tanösvény kialakításával történt meg.

A Bujtosi városliget rekonstrukciója során megújult a zöldfelület, akadálymentes mosdó létesült, átépültek a meglévő salakos burkolatok, tanösvényi szórakoztató elemek kerültek elhelyezésre.

A városligetben a futók, kocogni vágyók örömére majd másfél kilométer hosszú gumiburkolatú futópálya a sportolni vágyók részére 2 röplabda pálya létesült és nagyméretű trambulinok kerültek elhelyezésre.

A gyalogos híd is felülújításra került, stégek, piknik padok, tűzrakóhelyek kerültek elhelyezésére. A játszótér környezetében gyeprácsos parkoló létesült, megújult a színpad is, és a terület biztonságát szolgáló kamerarendszer is telepítésre került.