Nagy Táncválasztó Nyíregyházán is!

Szeptember 26-án, vasárnap a Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében közel 60 táncpedagógus közreműködésével, több mint 40 táncstílus kipróbálására nyílik lehetőség az ország 11 városában. Idén Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kőszegen, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Budapesten és Sopronban várják majd a szervezők az érdeklődőket, akik az egész napos program során ingyenes táncórákon, kerekasztal beszélgetéseken, táncfilm vetítéseken és táncelőadásokon is részt vehetnek.

 

 

2019-ben a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából hagyományteremtő szándékkal és rendkívüli sikerrel rendezték meg az első NAGY TÁNCVÁLASZTÓ workshop-ot, amely az elmúlt években tovább folytatta diadalútját és átszelve szinte az egész országot mára több ezres közösséggé vált. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett program célja, hogy az ingyenes táncórákkal elérhetővé tegye gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a választás lehetőségét. A táncműfajok megismertetésén túl, fontos a tánc és mozgás széles körben történő népszerűsítése, hogy minél többen a táncban találhassák meg az egészséges életmódhoz, a tudatos mozgáshoz és a közösségi élményhez vezető utat.

A Nagy Táncválasztó esemény regionális helyszínei a Sopron csatlakozásával tovább bővültek, Budapesten idén pedig a Budapest Táncszínház Depó Stúdiója ad lehetőséget a kreatív balettet, a kortárs táncot, Limón táncokat és a ’70-es évek disco korszakát idéző waacking táncstílust megismerni vágyók számára.

Debrecenben az Ifjúsági Ház a fő helyszín, klasszikus balett, hip-hop tánc, ír tánc, majorett, bachata és break tánc is szerepel a lehetőségek között. Győrben ismét a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium Szabolcska utcai központja a fő helyszín, ahol kiváló táncpedagógusoktól és koreográfusoktól leshetik el az érdeklődők a balett, a boogie-woogie, a társastánc és akár a cubai salsa alapjait. Kecskeméten, a Grapevine Tánciskola ismét közel 20 táncműfajban szervezett táncórákat, szabadtéri színpadán pedig a 10.00-16.00 között a kecskeméti tánciskolák műsorai várják majd a közönséget. Kőszegen a Béri Balog Ádám Általános Iskolába várják a táncolni vágyókat, afro-jazz, country tánc, kontakt jóga és népi játékok is szerepelnek az idei kínálatban. A táncórák mellett táncfilmekkel, 11.30-13.00 között kerekasztal beszélgetéssel, valamint a kőszegi és a szombathelyi táncegyüttesek bemutatóival is készültek a szervezők. Miskolcon a Művészetek Háza ad otthont a rendezvénynek, ahol a klasszikus balett, latin táncok és a történelmi társastáncok alapjai is megismerhetők, a szabadtéri színpadon a 10 órakor kezdődő megnyitót követően egész napos táncbemutatók várják a miskolciakat. Nyíregyházán a Luther utcai Evangélikus Általános iskolában az ismert táncműfajok mellett anya-lánya jazztánc és baba-mama tánc is várja a családokat. Aki pedig a légtáncot szeretné kipróbálni, a Bocskai utcai Légtorna & Mozgás Stúdió workshopjára is jelentkezhet. A Pécsi Művészeti Gimnázium már szombaton elindítja a Nagy Táncválasztót és a Dóm térre hívja a pécsi közönséget, ahol 10.30 órakor a helyi tánciskolák, táncegyüttesek és a közönség közreműködésével a III. Nagy Táncválasztó Flashmobbal hívja fel a figyelmet a vasárnapi eseményekre. Sopron először csatlakozik a Nagy Táncválasztóhoz, a Liszt Ferenc Kulturális Központban tánc aerobik, modern jazz, esküvői tánc, hastánc, néptánc, mazsorett és street jazz is választható. A táncórák mellett a Liszt Központban táncfilm vetítés, a Petőfi Színházban pedig a közelmúltban elhunyt kiváló tánc-fotográfus, Kanyó Béla kiállítása és táncgála is várja majd a közönséget. Szekszárdon a PTE Rákóczi úti kampusza ad otthon a Nagy Táncválasztónak, ahol az amerikai jazz, a Bercik technika, a klasszikus balett és a kortárs tánc órák mellett délután Talk show gálaműsorral is készülnek a szervezők. Szegeden ismét a Szent-Györgyi Albert Agóra várja az érdeklődőket, ahol modern tánc, linedance, rock and roll, ír tánc, indiai tánc és szerb tánc is szerepel a választható táncműfajok között.

 

 

Az esemény valamennyi helyszínen ingyenes. A workshopokon történő részvétel regisztrációhoz kötött. A járványügyi szabályokra tekintettel a táncórákon az adott helyszín/helyszínek befogadóképességének megfelelően, limitált létszámú érdeklődőt fogadnak majd.

Regisztrálni szeptember 25-én 22 óráig az esemény honlapján (www.nagytancvalaszto.hu), az adott város órarendjét ismertető felületen lehetséges.