Újabb energetikai korszerűsítések Nyíregyházán

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 275.02 millió forint, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg a TOP-6.5.1-19-NY1-2020-00004 azonosító számú „A Bessenyei tér 3-4. szám alatti bérlakások energetikai korszerűsítése” című projektjét.

 

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő épület meghatározó része energetikailag elavult, üzemeltetése költséges, így korszerűsítése elengedhetetlen. A beruházás elsődleges célja és eredménye az energiára fordítandó költségek jelentős csökkentése.

Az épület tervezett energetikai korszerűsítésének elemei:
• Nyílászárók cseréje: Az épületen található valamennyi nyílászáró kicserélésre kerül, az alkalmazott nyílászáró rendszer műanyag ötkamrás kivitelben készül, műanyag profilrendszerből.
• Tetőfödém: A már elkészült kiegészítő hőszigetelést is tartalmazó tetőfelületet a tűzvédelmi szabályoknak megfelelően visszabontásra kerül a teherhordó födémszerkezetig. A födémszerkezetre egy teljesen új rétegrend készül (párazáró réteg, kőzetgyapot stb.). A páratechnikai problémák kiküszöbölésére a hőszigetelésre vízszigetelés készül.
• Homlokzat: Az épületen található mészkőburkolat jelentős műszaki és esztétikai értéket képvisel, ezért annak bontása, tisztítását követően visszahelyezésre kerül.

Az udvari belső oldalon homlokzati hőszigetelő rendszer részeként kialakított, hőszigetelésre készített vékonyvakolat készül kapart hatású struktúrában. A hőszigetelés 18 cm vastag rendszerben kialakított hőszigetelés lesz.

A földszinten a lábazati részen kiegészítő vízszigetelés készül, jelenleg ugyanis nincs a csapóeső ellen védő vízszigetelés, ezért a lábazati fal fel tud ázni.
A kivitelezővel a vállalkozási szerződés megkötésre került. A kivitelezési munkák 2021. februárjában indultak és a tervezettek szerint 2021. őszén kerülnek befejezésre.